Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε ιδιοκτήτη θαλάσσιων λεόντων «κλόουν»

Μετά από καταγγελία το καλοκαίρι του 2016 της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και φιλόζωων πολιτών, στις 5 Μαρτίου 2018 το Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας, καταδίκασε τον κατά νόμο υπεύθυνο εταιρίας τουριστικών περιηγήσεων, με έδρα την Κέρκυρα, για τη χρήση δύο θαλάσσιων λεόντων οι οποίοι πραγματοποιούσαν παραστάσεις ενώπιον του κοινού στα πλαίσια τουριστικής περιήγησης, σε ποινή φυλάκισης

4 μηνών (με τριετή αναστολή) για παράβαση του Ν.4039/2012, Άρθρο 12 «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες», όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014, Άρθρο 46.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η απόφαση αποτελεί σταθμό και δικαίωση για όσους αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να σταματήσει η εκμετάλλευση των θαλάσσιων θηλαστικών στην Κέρκυρα και την Ελλάδα. Δυστυχώς αυτή η δικαίωση ήρθε πολύ αργά για τους δύο θαλάσσιους λέοντες καθώς, όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο 2017, άγνωστοι έκοψαν τα δίχτυα της θαλάσσιας φυλακής των ζώων και αυτά διέφυγαν στην ανοικτή θάλασσα –και πρέπει πλέον να θεωρούνται νεκρά αφού δεν γνωρίζουν πώς να επιβιώνουν».

Η ΠΦΠΟ κατηγορεί ως ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκλήματος την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κέρκυρας και τις δικαστικές αρχές του νησιού υπογραμμίζοντας ότι «επί χρόνια, όπως έχουμε αναδείξει, δεν αντιδρούσαν στην παρανομία—φτάνοντας μέχρι το σημείο να στέλνουν ελλιπή στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία. Οι δε γιατί προχώρησαν στην εκδίκαση των αντίστοιχων καταγγελιών του 2012 & 2017 χωρίς να καλέσουν τους μάρτυρες κατηγορίας, με αποτέλεσμα ο «θιασάρχης» των ζώων-κλόουν να αθωωθεί. Όπως ασφαλώς θα συνέβαινε και τώρα αν δεν υπήρχε η παράσταση πολιτικής αγωγής των φιλοζωικών σωματείων η οποία κατέθεσε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (2-8-2017, Α.Π. 154561/2006) προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κέρκυρας στο οποίο αναδεικνύεται ξεκάθαρα και η παρανομία και η προσπάθεια συγκάλυψης».

Μετά την καταδίκη των φυσικών αυτουργών η ΠΦΠΟ σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και πολίτες θα συνεχίσει τον αγώνα της για να λογοδοτήσουν και οι ηθικοί αυτουργοί, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα