Πώς επηρεάζει τα ζώα και τα φυτά το κύμα ζέστης στη Βόρεια Ευρώπη(Φωτό+Χάρτης)

του Σταύρου Ντάφη*

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αν και στη χώρα μας βιώνουμε ένα από τα πιο ήπια καλοκαίρια της τελευταίας 10ετίας.
Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες στη Σκανδιναβία δεν δυσκόλεψαν μόνο τη ζωή των κατοίκων της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας αλλά και το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Στη Σουηδία υπάρχουν πάνω από 97.000 λίμνες, η πλειοψηφία των οποίων είναι αρκετά ρηχές και έχουν δημιουργηθεί μετά το τέλος

των παγετωνικών περιόδων, με την τελευταία πριν 12.000 περίπου χρόνια.Η θερμοκρασία του νερού των λιμνών μεταβάλλεται σημαντικά με τις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα. Φέτος, η θερμοκρασία στην επιφάνεια των λιμνών έφτασε τους 26°C οδηγώντας ψάρια και άλλους έμβιους οργανισμούς σε ασφυξία με τις αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τη μεταφορά ψαριών σε δεξαμενές ή σε πιο βαθιές λίμνες.

Επίσης, οι τάρανδοι στον Αρκτικό Κύκλο καταφεύγουν σε οδικές σήραγγες για να προστατευτούν από το κύμα καύσωνα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Στη Νορβηγία ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20°C επί 12 μέρες κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από την αρχή των μετρήσεων τον 19° αιώνα. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έχουν επιπτώσεις και στις καλλιέργειες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με τους αγρότες να βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται, κάτι που θα επιφέρει αύξηση των τιμών των λαχανικών και φρούτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Στη Βαλτική Θάλασσα η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων ξεπέρασε τους 27°C (Χάρτης) καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ μέτρησης είτε από δορυφορικές εκτιμήσεις είτε από μετρήσεις πλοίων και σημαδούρων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία ισχυρών ανέμων οδήγησαν σε ευτροφισμό και την σημαντική ανάπτυξη κυανοβακτηρίων. Η τοξική μπλε/πράσινη άλγη αποτελεί κίνδυνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τον άνθρωπο, γι’ αυτό και απαγορεύτηκε η κολύμβηση και το ψάρεμα σε πολλές ακτές της Βαλτικής.


Τέλος, ένα αξιόλογο γεωλογικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Σουηδία τον Ιούλιο, όταν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την υψηλότερη κορυφή της χώρας, του όρους Κεμπνεκάισε που είχε δημιουργηθεί κατά την τελευταία παγετωνική περίοδο. Η κορυφή ήταν ουσιαστικά παγετώνας ο οποίος έχανε 14 εκατοστά πάγου την ημέρα τον Ιούλιο και συνολικά μειώθηκε σε ύψος κατά 4 μέτρα.

*Φυσικός - Μετεωρολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου των Παρισίων

Keywords
Τυχαία Θέματα