Eπιστρέφει ο «αέρας» και στα καταστήματα της Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Της Στεφανίας Σούκη

Μετά την Ερμού στην Αθήνα, όπου η έλλειψη κενών καταστημάτων οδηγεί ιδιοκτήτες των λεγόμενων καλών «σημείων» να ζητούν «αέρα», το φαινόμενο της άυλης εμπορικής αξίας φαίνεται ότι επιστρέφει πιο συχνά πλέον και στη συμπρωτεύουσα, στην οδό Τσιμισκή, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των μεγάλων αλυσίδων αλλά και των μικρότερων εταιρειών που επεκτείνονται στη Θεσσαλονίκη.

Ενοίκια,

τιμές πώλησης και απορρόφηση κενών καταστημάτων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, όπου οι ανώτατες τιμές μίσθωσης των καταστημάτων μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 ευρώ ανά τ.μ., την ίδια στιγμή που στην οδό Μητροπόλεως, το αντίστοιχο νούμερο πέφτει σχεδόν στο 1/3, κοντά στα 60 ευρώ ανά τ.μ..

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων Δανός για την πορεία της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η εικόνα, όσον «αφορά τα εμπορικά καταστήματα παραμένει σε θετική τροχιά, ως προς τις εμπορικές, τις μισθωτικές αξίες και τις αποδόσεις των καταστημάτων του κέντρου. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται πλέον το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή να διεκδικούν «αέρα», στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την μίσθωση των ακινήτων».

Το φαινόμενο του «αέρα» ήταν πάγια πρακτική, πρό κρίσης, στη πλειονότητα των καλών εμπορικών σημείων, στις μεγαλύτερες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης και με τα «λουκέτα», ειδικά τα πρώτα χρόνια, να πέφτουν …βροχή εξαλείφθηκε για να επιστρέψει τώρα, αν και … πιο δειλά σε σχέση με την περίοδο πριν το 2008 και μόνο για τα πολύ καλά εμπορικά σημεία στις κεντρικότερες εμπορικές πιάτσες.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις όσον αφορά το κομμάτι των εμπορικών καταστημάτων στη συμπρωτεύουσα, όπως αναφέρει η ανάλυση της ΔΑΝΟΣ, η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ Trastor, προχώρησε, ως νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου που στέγαζε ένα από τα πρώην πολυκαταταστήματα της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας Fokas , στην οδό Τσιμισκή, στην μίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου, στον όμιλο Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Pull & Bear, Oysho, Zara Home). Στο ακίνητο, με μία συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 2.323 τ.μ., θα λειτουργήσει το σήμα της Pull & Bear κι έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες ανακατασκευής. «Η ζήτηση για καταστήματα στην οδό Τσιμισκή παραμένει υψηλή. Αρκετές είναι οι εταιρίες οι οποίες θέλουν να εντάξουν στο δίκτυο τους ένα κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί, η εταιρεία «Εν Καρπώ», η οποία επεκτείνοντας το υπάρχον δίκτυο της, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στην οδό Τσιμισκή κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί η εταιρία Philip Morris που μίσθωσε κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή για ένα ακόμη σημείο του ‘’IQOS”.

Την ίδια στιγμή, ακόμη παραμένει κενό ένα ιδιαίτερα σημαντικό εμπορικό κατάστημα το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους – ιδιοκτησίας του ιδρύματος Παπαγεωργίου, καθώς ο πλειοδοτικός διαγωνισμός μίσθωσης, που διενεργήθηκε ήταν άγονος.

Πάντως, εταιρίες οι οποίες θέλουν να τοποθετηθούν στο κέντρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιλέγουν σημεία πλησίον της οδού Τσιμισκή, όπως το κατάστημα που άνοιξε η εταιρία Calvin Klein στην οδό Μητροπόλεως.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΔΑΝΟΣ, όσον αφορά τις δευτερεύουσες τοπικές αγορές συνεχίζεται η «τοποθέτηση» Κινέζων επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεχίζουν την δυναμική κάθοδο στην αγορά της Θεσσαλονίκη .

Συνολικά, οι αποδόσεις των καταστημάτων στην Τσιμισκή κυμαίνονται σε επίπεδο του 6%, ενώ για τις δευτερεύουσες αγορές του κέντρου η αντίστοιχη απόδοση είναι 7,5-8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα