Οδοιπορικό της Greenagenda στο Σέιχ Σου: Αφύλακτο το δάσος(Φωτό)

του Νίκου Αβουκάτου

Σοβαρές «τρύπες» στην αντιπυρική προστασία του δάσους του Σέιχ Σου αποκάλυψε το οδοιπορικό της Greenagenda.gr, διάρκειας μιάμισης ώρας. Κατά τη θερινή περίοδο που διανύουμε θα περίμενε κανείς να επιτηρείται το δάσος καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ωστόσο, στη θέση «Κράνος», ένα ιδιαίτερα ζωτικό σημείο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος επιτήρησης σχεδόν ολοκλήρου του δάσους δεν συναντήσαμε στη θέση του τον πυροφύλακα.

«Κανονικά έπρεπε να υπάρχει πυροφύλακας, ωστόσο ένα άτομο δεν είναι

δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες πυροφύλαξης σε όλα τα σημεία. Αν και στον σχεδιασμό προβλέπεται να συνδράμουν και εθελοντές αυτό δεν είναι εφικτό πάντα καθώς οι περισσότεροι εργαζόμαστε», επεσήμανε ο Στέλιος Βαιρλής, Πρόεδρος της Εθελοντικής και Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Περιορισμένη ορατότητα επιτήρησης- Αναγκαίο το κλάδεμα πεύκων

Ακόμη, πάντως, και εάν ο πυροφύλακας βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει καλή ορατότητα, καθώς τα κλαδιά των δένδρων έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά.

Στη διαδρομή από το πυροφυλάκιο 2 προς το πυροφυλάκιο 1 που βρίσκεται στην περιοχή του Ρετζικίου διαπιστώνει ότι πράγματι έχουν καθαριστεί οι αντιπυρικές ζώνες. Όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση και δημιουργεί ερωτήματα είναι ότι τα κλαδιά των πεύκων πλησιάζουν σε κάποια σημεία επικίνδυνα μεταξύ τους .«Είναι επιτακτικό άμεσα να γίνει το κλάδεμα τους όπου χρειάζεται. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα είναι αρκετά εύκολο να επεκταθούν γρήγορα οι φλόγες» σημείωσε ο κ. Βαιρλής.

dav

Έκλεψαν τη σκάλα από το πυροφυλάκιο

Στο πυροφυλάκιο 1 μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρχε σκάλα ενώ είχε αφαιρεθεί και το καλώδιο γείωσης για την προφύλαξη του πυροφύλακα από την πτώση κεραυνού. «Από τον περασμένο χειμώνα μας έκλεψαν την ξύλινη σκάλα και έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πυροφυλάκιο ενώ υπάρχει και κίνδυνος για την ασφάλεια του ατόμου εξαιτίας της κατεστραμμένης γείωσης» εξήγησε ο κ. Βαιρλής.

Σε κοντινή απόσταση αντικρίσαμε στοίβες από κομμένα δένδρα και τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί. Οι κορμοί των συγκεκριμένου είδους πεύκου που φυτεύτηκε μετά την πυρκαγιά του 1997 έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και τα κομμάτια από τον φλοιό του έκρυβαν αρκετό ρετσίνι . «Αυτή η εύφλεκτη ύλη είναι αρκετή για να «λαμπαδιάσει» εύκολα και γρήγορα ολόκληρη η περιοχή».

dav

Keywords
Τυχαία Θέματα