Πνίγονται άγρια ζώα σε δεξαμενή λυμάτων ελαιοτριβείου

Σε παγίδα θανάτου για δεκάδες άγρια ζώα έχει μετατραπεί η δεξαμενή λυμάτων ελαιοτριβείου στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας. Αγριογούρουνα, αλεπούδες καθώς και άλλα ζώα εντοπίζονται νεκρά, το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και μελών του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας στην Εύβοια, ο συνολικός αριθμός των ζώων ίσως να είναι αρκετά μεγάλος, καθώς πολλά δεν διακρίνονται μέσα στα λύματα. Κάποιες φορές άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν να ελευθερώσουν την τελευταία στιγμή μερικά ζώα,

ισχυρίζονται οι κάτοικοι.

«Η δεξαμενή κατασκευάστηκε κοντά στο χωριό, παρά τις διαμαρτυρίες μας για τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα είχε για την ευρύτερη περιοχή.Τα μέλη του συλλόγου επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει και διαμαρτυρηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μη εφαρμογή των Προτύπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (Π.Π.Δ.) της εταιρείας κατά την κατασκευή και λειτουργία των εδαφοδεξαμενών εξάτμισης των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου διότι δεν έχει γίνει περίφραξη σε όλη την περίμετρο του οικοπέδου και της δεξαμενής, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται τα άγρια ζώα και να καταλήγουν μέσα στα λύματα» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Μπανανά.

Το ίδιο κίνδυνο διατρέχουν ακόμα άνθρωποι καθώς και τα κοπάδια ζώων για αυτό και οι κάτοικοι ζητούν άμεσα από τους υπευθύνους να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

«Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και δικαιώνουν δυστυχώς τους κατοίκους του χωριού που διαμαρτύρονται. Δημιουργούνται όμως ταυτόχρονα και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τον έλεγχο της κατασκευής της δεξαμενής. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόταση για την κεντρική διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων με την δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενης Μονάδας επεξεργασίας με την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, τη Σύμπραξη των ίδιων των ελαιοτριβέων και άλλων επιχειρηματιών», επισημαίνει ο Στέφανος Σταμέλος, Μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα