Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica): Ο επιφανής κάτοικος του Ολύμπου

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ευδιάκριτα είδη στην αλπική ζώνη του Ολύμπου είναι τo Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica). Περί τα 200 άτομα, ζουν στον Όλυμπο. σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η άμεση παρατήρηση τους γίνεται κατά μήκος μονοπατιών ή κορυφογραμμών και με στάσεις σε επιλεγμένες θέσεις όπου καταγράφονται τα άτομα με χρήση κιαλιών με αποστασιόμετρο.

«Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και να θαυμάσει το υπέροχο αυτό και γεμάτο χάρη ζώο τόσο στην ορεινή ζώνη της προστατευόμενης περιοχής,

τηρώντας πάντοτε τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς στην άγρια φύση αν και είναι σχετικά φιλικά», επεσήμανε η Θέμιδα Νασοπούλου, ξεναγός Εθνικών Δρυμών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Φωτογραφία: Βασίλης Τριανταφύλλου

Το κυνήγι του απαγορεύεται καθώς έχει χαρακτηριστεί ως «Σχεδόν Απειλούμενο», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Το αγριόγιδο που εξαπλώνεται στα Βαλκάνια είναι υποείδος του Αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra) που ζει στους ορεινούς όγκους της νότιας, κεντρικής Ευρώπης και στον Καύκασο.Επίσης, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και στη Σύμβαση της Βέρνης.

Τα αρσενικά –θηλυκά φέρουν όλο το χρόνο χαρακτηριστικά όρθια και λυγισμένα προς τα πίσω κέρατα. To καλοκαίρι έχουν ανοιχτόχρωμο γκρι-καφέ και τοv χειμώνα σκουρόχρωμο καφέ, σχεδόν μαύρο. Φέρει λευκό χρώμα στο κεφάλι και δύο καφέ πλευρικές λωρίδες. Έχει σκληρές ελαστικές οπλές (οπληφόρο θηλαστικό) που το βοηθούν να κινείται με ασφάλεια και άνεση στις προεξοχές του βράχου.

Τα αγριόγιδα ζουν σε απότομες πλαγιές, απόκρημνες κορυφές, αλπικά λιβάδια, δάση κωνοφόρων. Το καλοκαίρι σε μεγάλα υψόμετρα. Τα θηλυκά σχηματίζουν μικρές αγέλες –Τα αρσενικά ζουν μόνα. Ζευγαρώνει Οκτώβριο –Δεκέμβριο. Γεννάει συνήθως ένα νεογνό, Μάϊο- Ιούνιο και ζει 15-20 έτη.

Αν και στο παρελθόν υπήρχε σε όλα τα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Σήμερα απαντάται σε πολύ λιγότερες περιοχές και σε εξαιρετικά μικρούς πληθυσμούς.Οι σημαντικές απειλές για το Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) η λαθροθηρία, η διάνοιξη δασικών ορεινών δρόμων.

Η παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης του αγριόγιδου εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων παρακολούθησης ειδών πανίδας, χλωρίδας και τύπων οικοτόπων που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το 2012 μέχρι σήμερα, με έμφαση σε είδη προστατευόμενα και σημαντικά σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε η κ. Νασοπούλου.

Η παρατήρηση του μπορεί να γίνει στο σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.Η έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή 9:00-16:00 (χειμερινό ωράριο) και 9:00-18:00 (καλοκαιρινό ωράριο), ενώ τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα 9:00-16:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα