Με “φερετζέ” έρχονται οι ξένοι επενδυτές – Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Μεγάλο θέμα συζήτησης στην αγορά – και κυρίως την τραπεζική και ασφαλιστική – η εμπλοκή του θέματος της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το πως φθάσαμε ως εδώ, δεδομένου ότι το επενδυτικό σχήμα Calamos – Exin Partners, των ελληνοαμερικανών, είχε και τις “ευλογίες” του ίδιου του αμερικανού υπουργού Εμπορίου κ.Γουίλιαμ Ρος.

Ο κ.Ρος, για όσους δεν ενθυμούνται, “παρενέβη” με δήλωσή του υπέρ του σχήματος Exin με επικεφαλής

τον Τζον Κάλαμος, πριν καταλήξει η Εθνική στην απόφαση για το αν θα πωληθεί η Ασφαλιστική στην Exin ή στους Κινέζους της Fosum.

Το θέμα “πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής”, δεν θα είχε καμία ίσως σημασία, αν δεν αποτελούσε “υποχρέωση” της χώρας απέναντι στους δανειστές και την DGCom – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν το προιόν της πώλησης του 75% των μετοχών, δεν έπαιζε ρόλο πολύ σημαντικό στην ομαλή πορεία προς τα stress tests της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειωτέον, ότι η Εθνική Τράπεζα και μετά την πώληση, πέρα από τα 718 εκατομμύρια που θα εισέπρατε, θα συνέχιζε να εισπράττει προμήθειες από τις εργασίες bancassurance και μερίσματα ως κάτοχος του υπόλοιπου 25%.

Το τι θα γίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ζήτημα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λυθεί. Το βέβαιο είναι ότι η Exin, είτε φύγει είτε μείνει, δεν θα έχει μαζί της τον κ.Κάλαμος, ο οποίος παρεμπιπτόντως, ζήτησε από το σχήμα να πάρει πίσω τα 41 εκατ. της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει. H οικογένεια Calamos Family Partners μαζι με τον Τζων Κουδούνη που είχε χειρισθεί την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αγωγή ζητούν από τον ολλανδικό(!) όμιλο την άμεση εξόφληση ποσού άνω των 41 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον των τόκων.

Και εδώ, προκύπτει ένα νέο ερώτημα: Αρκεί μία εγγυητική 41 εκατ. ευρώ για να κάνει ένας επενδυτής αγορά 718 εκατομμυρίων; Αυτά, ακόμα και στην…Ζανζιβάρη ή στο …Τουμπουκτού, απαγορεύονται…

Με αφορμή όμως την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αξίζει να επισημάνουμε κάτι ευρύτερο που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και που λίγοι έχουν προσέξει:

Οι ξένοι επενδυτές, είτε …ελληνοαμερικάνοι, είτε …Κογγολέζοι, καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν στην Ελλάδα! Γιατί αν είχαν εμπιστοσύνη, τις προσφορές στους διαγωνισμούς, θα τις υπέβαλαν οι εταιρείες τους, οι μητρικές εταιρείες και όχι “νέα σχήματα” συμμετοχής τους, τα οποία μάλιστα δημιουργούνται μακρυά από την έδρα τους.

“Νέο σχήμα συμμετοχών”, σημαίνει ότι “βάζουμε κάποια λεφτά για να αγοράσουμε ένα asset -ευκαιρία κάπου στον πλανήτη, με όρους που δεσμεύουν αποκλειστικά το σχήμα (σ.σ. και όχι τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες καμμία ευθύνη δεν αναλαμβάνουν), οπότε, οτιδήποτε προκύψει, δεν επηρεάζει τις εταιρείες μας.

Στην χειρότερη περίπτωση, να χάσουμε τα χρήματα που βάλαμε, οπότε η μητρική εταιρεία, συνεχίζει την πορεία της στις αγορές που δραστηριοποιείται ή στα χρηματιστήρια που είναι εισηγμένη, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή για τις εμπλοκές, τους ελέγχους, τους όποιους πολιτικούς κινδύνους κτλ που τυχόν θα προκύψουν με την επένδυση – εξαγορά”.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα