Κομποστοποίηση υπολειμμάτων μανάβικου από τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης

Η κομποστοποίηση αποτελεί μία παραγνωρισμένη και καθόλου αναπτυγμένη στην Ελλάδα μέθοδο ανακύκλωσης και αξιοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων.

Αυτό που αποτελεί μία καθημερινή πραγματικότητα σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες είτε στα σπίτια, είτε στις επιχειρήσεις, στην χώρα μας είναι ακόμη σχεδόν στα «σπάργανα».

Υπάρχουν βέβαια πρωτοβουλίες που δείχνουν τον δρόμο της υιοθέτησης μίας πιο «πράσινης» και πιο περιβαλλοντικής διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων, προκειμένου να μην καταλήγουν σωρηδόν

και ανεξέλεγκτα στις χωματερές.

Στο πλαίσιο αυτό, η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Χαλκιαδάκης στην Κρήτη ολοκλήρωσε πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης με θετικά αποτελέσματα, το οποίο εφαρμόστηκε για ένα εξάμηνο στο κατάστημα Χαλκιαδάκης ΜΑΧ της Ν. Αλικαρνασσού.

Το πρώτο στην Κρήτη ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων σε σούπερ-μάρκετ, εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που υλοποιεί η Χαλκιαδάκης και περιλάμβανε δυο στεγανούς κομποστοποιητές, χωρίς οσμές και διαρροές, όπου κατέληγαν όλα τα υπολείμματα του μανάβικου του καταστήματος.

Με τη συνεργασία του καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Θρασύβουλου Μανιού και την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών κομποστοποίησης, η Χαλκιαδάκης μπόρεσε να επιτύχει:

Τον μηδενισμό του όγκου των απορριμμάτων από τα μανάβικα των καταστημάτων της που κατέληγαν σε κάδους απορριμμάτων.Την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.Τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της.Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτωνΤην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της μεθόδου «Διαλογής στην πηγή».

Το υψηλής ποιότητας κομπόστ που προέκυψε από το πρόγραμμα, θα χρησιμοποιηθεί στην υλοποίηση ενός νέου κύκλου αστικών δενδροφυτεύσεων, που εντάσσονται στο «Πράσινο Πρόγραμμα» της Χαλκιαδάκης και οι οποίες θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι δενδροφυτεύσεις αυτές πραγματοποιούνται με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων της Χαλκιαδάκης σε χώρους κοντινούς στα καταστήματα, γίνονται σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς φορείς, ενώ συνοδεύονται και από παρεμβάσεις καλλωπισμού και ανάδειξης των κοινόχρηστων αυτών χώρων.

Σκοπός αυτών των δράσεων είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα