Το αποτύπωμα του CO2 υπολογίζουν 100 νοικοκυριά στο Βερολίνο

Του Νίκου Αβουκάτου

Από την 1η Δεκέμβριου, 100 νοικοκυριά στο Βερολίνο μετρούν το προσωπικό καθημερινό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έργου «Κλίμα-Ουδέτερη Ζωή στο Βερολίνο» (Klimaneutral Leben στο Βερολίνο - KliB). Για ένα χρόνο οι εθελοντές θα υπολογίζουν αλλά και θα τεκμηριώνουν τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες, τις μετακινήσεις και τις εκπομπές CO2 των συμμετεχόντων. Με τις καθημερινές συνήθειες των νοικοκυριών θα διαπιστωθεί κατά πόσο συμβάλουν στη βελτίωση της ισορροπίας του κλίματος.

Η

προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα για τις Επιπτώσεις στο Κλίμα (PIK).Το συγκεκριμένο έργο σκοπεύει να δείξει με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί η προστασία του κλίματος στην καθημερινή ζωή μας, όπου υπάρχουν πιθανά προβλήματα αλλά και τι χρειάζεται να κάνουν οι πολιτικοί για να επιλυθούν.

«Τα νοικοκυριά μπορούν να συμβάλουν τεράστια στην προστασία του κλίματος μέσω ενός πιο φιλικού προς το κλίμα τρόπου ζωής», εξηγεί ο διευθυντής έργου Φριτζ Ράισβιγκ από το Ινστιτούτο του Potsdam.

Kάθε Γερμανός πολίτης έχει ένα μέσο ανθρακικό αποτύπωμα 11 τόνων CO2 ετησίως. Έως το 2050 θα πρέπει να το μειώσει αυτό σε 1 έως 2 τόνους κατά κεφαλήν ετησίως. Ο στόχος του πειράματος είναι να μειώσει το προσωπικό αποτύπωμα CO2 κατά περίπου 40% εντός ενός έτους», δήλωσε οκ. Ράισβιγκ.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «μέσα σε αυτό το έτος, οι συμμετέχοντες θα τεκμηριώνουν συνεχώς το προσωπικό τους αποτύπωμα άνθρακα με ένα ειδικά σχεδιασμένο "Carbon Tracker", (ανιχνευτή άνθρακα) για υπολογιστές και κινητές συσκευές. Έτσι, θα κατανοήσουμε καλύτερα πώς συντίθεται το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα και πού μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές».

Εκτός από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Potsdam το έργο υποστηρίζεται από πολλές εταιρείες με έδρα το Βερολίνο και μη κυβερνητικές οργανώσεις και χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMUB) στο πλαίσιο της Εθνικής Κλιματικής Πρωτοβουλίας (NKI).

Στο παρελθόν, το Ινστιτούτο είχε ήδη συμβουλεύσει τη Γερουσία του Βερολίνου για τη στρατηγική της στο συγκεκριμένο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα