Κώστας Χρυσόγονος υποψήφιος ΠΑΣΟΚ μόνο στο eirinika: Ήμουν ένας από τους 15 πιο ενεργούς ευρωβουλευτές από τους 751 – Το δικό μου εισόδημα μειώθηκε δραστικά

Κώστας Χρυσόγονος υποψήφιος ΠΑΣΟΚ μόνο στο eirinika: Ήμουν ένας από τους 15 πιο ενεργούς ευρωβουλευτές από τους 751 – Το δικό μου εισόδημα μειώθηκε δραστικά ggakisMon, 05/27/2024 - 08:59

Ο Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, κορυφαίος νομικός της χώρας ευρωβουλευτής εν ενεργεία. διεκδικεί και πάλι την επανεκλογή του, αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας

στο eirnika ο Κώστας Χρυσόγονος έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του αφού ήταν μέσα στους 15 πιο δραστήριους Ευρωβουλευτές από τους 751 που μετέχουν απ΄ όλες τις χώρες.

Πάμε να διαβάσουμε όλη την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Χουλιάρα στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Στην προηγούμενη θητεία μου (2014-2019) ήμουν, σύμφωνα με τις κατατάξεις που γίνονται από ΜΚΟ παρατήρησης του Ευρωκοινοβουλίου με βάση αντικειμενικά στοιχεία μέτρησης (ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις σε σχέδια Κανονισμών και Οδηγιών κλπ.), ένας από τους 15 πιο ενεργούς ευρωβουλευτές επί συνόλου 751, με κύριο άξονα δράσης μου την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προώθηση των πάγιων εθνικών μας θέσεων, ιδίως στα ελληνοτουρκικά αλλά και γενικότερα.

Άρα έχω αποδείξει στην πράξη ότι μπορώ να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και τη μακρόχρονη εμπειρία μου σε πολυεθνικά/πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής μου παρουσίας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η συμμετοχή στην τελευταία θεωρώ πως είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του Ελληνισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου έναντι της σοβαρής τουρκικής απειλής.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Στην προηγούμενη ευρωθητεία μου υπήρξα μέλος των επιτροπών Νομικών Θεμάτων (όπου ήμουν και εκ των εισηγητών του γνωστού σε όλους Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων), Συνταγματικών Θεμάτων (AFCO) και Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (LIBE). Εξυπακούεται ότι αυτοί θα ήταν προνομιακοί τομείς για μένα και σε περίπτωση εκ νέου εκλογής μου, ενώ εκτιμώ ότι ειδικά η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων που είναι αρμόδια να εισηγείται για ζητήματα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών (ΣΕΕ, ΣΛΕΕ), θα έχει αυξημένο ρόλο στην επόμενη πενταετία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναδείξει επιτακτικά την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πραγματικά κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των κρατών - μελών της Ένωσης και τούτο προϋποθέτει αλλαγές στην ιδρυτική Συνθήκη της, με μεγάλες δυνητικές επιπτώσεις.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ήμουν ευρωβουλευτής, όπως προανέφερα, από το 2014 έως το 2019.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Για άλλους ανθρώπους, ο μισθός του ευρωβουλευτή μπορεί να αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Για εμένα, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσιευμένες και ελεγμένες δηλώσεις πόθεν έσχες μου, η πενταετία μου στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν αντιπαραγωγική από οικονομική άποψη, επειδή μειώθηκε δραστικά το εισόδημά μου από την άσκηση δικηγορίας.

Συνεπώς τα «θέλω» μου δεν σχετίζονται με τις απολαβές του ευρωβουλευτή, αλλά με τη διάθεσή μου να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας μας σ’ ένα θεσμό με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και προβολή, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, όπου μάλιστα έχουμε εκτεθεί με τις επιλογές μας στο παρελθόν (κρούσματα δωροδοκιών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων κλπ.)

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Έχω άριστη γνώση της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας και βέβαια έχω γράψει και δημοσιεύσει βιβλία και πολυάριθμες νομικές μελέτες σε αμφότερες τις γλώσσες αυτές. Επίσης έχω πολύ καλή γνώση της γαλλικής.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Τα ζητήματα αυτά τα αντιμετώπισα αναλυτικά στο βιβλίο μου με τίτλο “Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης” το έτος 2005 (εκδ. Παπαζήση) και τα ίδια ισχύουν κατά βάση και σήμερα. Σε πολύ αδρές γραμμές θα έλεγα ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρειάζεται ριζικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί, όπως θα ήταν ιδίως η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του μοναδικού άμεσου νομιμοποιημένου οργάνου της, δηλ. του Ευρωκοινοβουλίου.

Το τελευταίο θα έπρεπε να αποκτήσει νομοθετική συν (αρμοδιότητα) για το σύνολο Κανονισμών και Οδηγιών της Ένωσης, να του δοθεί νομοθετική πρωτοβουλία (δηλ. δυνατότητα να προτείνει σχέδια Κανονισμών κλπ. και όχι να περιμένει την Κομισιόν) και ισχυρότερες εξουσίες ως προς τη σχέση του με την Κομισιόν (π.χ. μείωση του ορίου για αποδοχή πρότασης δυσπιστίας στο επίπεδο της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του).

Επίσης, χρειαζόμαστε μια πραγματικά κοινή αμυντική πολιτική των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας, όπως και εναρμόνιση των συντελεστών φορολόγησης των εταιρικών κερδών, για να τερματιστεί η νομότυπη, αλλά σκανδαλώδης πρακτική της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός παρατηρητής σε ό,τι αφορά τον εαυτό του. Είμαι πάντως αυτό που φαίνομαι, χωρίς κρυμμένες ατζέντες, αφανείς χρηματοδότες κλπ. Και βέβαια βέβαια επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι, όπως το 2014, έτσι και τώρα διεξάγω προεκλογική εκστρατεία με τη βοήθεια της οικογένειάς μου και φίλων μου που με εκτιμούν και βοηθούν εθελοντικά. Η συνολική προεκλογική μου δαπάνη θα είναι κάτω από 10.000 ευρώ, προερχόμενα αποκλειστικά από ίδιους πόρους.

Ποιος είναι ο Κώστας Χρυσόγονος

Ο Κώστας Χρυσόγονος, έλαβε πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ. το 1983 με βαθμό 9,90. Το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αννόβερου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Α.Π.Θ.

Είναι συγγραφέας είκοσι βιβλίων και άνω των εκατό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα και ασκεί ενεργό δικηγορία. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014 και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τον Ιούλιο του 2015, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αποχώρησε, παραμένοντας ανεξάρτητος. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο με εκατοντάδες ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις κ.ά. υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3.3.2019 βρισκόταν στην 11η θέση επί του συνόλου των 751 ευρωβουλευτών ως προς την ποιοτικά σταθμισμένη συνολική κοινοβουλευτική δραστηριότητα καθενός/καθεμίας και στη 15η θέση από άποψη συνολικής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του mepranking.eu.

Προσχώρησε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του στις αρχές του 2022 και στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/xr1.png?itok=wWBIlds7
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κώστας Χρυσόγονος, ΠΑΣΟΚ, Ήμουν, 751 –,kostas chrysogonos, pasok, imoun, 751 –