Ήρθε η Μόρα στον ύπνο σου; Μάθε ποια είναι και γιατί σε επισκέφτηκε

14:51 8/10/2021 - Πηγή: iPop

Ο ύπνος είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορείς να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς και να δεις όνειρα κατά τη διάρκειά του. Και ποιος δεν αγαπάει τον ύπνο; Εμένα ποτέ δε μου αρκεί και πάντα θέλω περισσότερο, είναι κάτι σαν τον παντοτινό μου έρωτα ένα πράγμα. Πρέπει να ξέρεις, όμως, πως δεν είναι όλα ρόδινα και μπορεί να γίνει αρκετά τρομακτικός για κάποιους ανθρώπους, ακόμα και για εμένα που τον αγαπώ!

Σίγουρα έστω και για μια φορά στη ζωή σου θα έχεις ακούσει για την Μόρα. Αυτή την τρομακτική κυριά που επισκέπτεται κάποιους ανθρώπους

στον ύπνο τους και εκτός από έντονο φόβο, μπορεί να σε κάνει να δεις ή να ακούσεις πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Τι είναι η υπνική παράλυση και πώς συμβαίνει σε ορισμένους ανθρώπους;

Ακούγεται αρκετά τρομακτικό ε; Κι όμως συμβαίνει. Μπορεί να το έχεις ζήσει κι εσύ μπορεί κι όχι, πάντως η Μόρα ή αλλιώς, με τον επιστημονικό της όρο, παράλυση ύπνου, γνωστή επίσης, ως υπνική παράλυση ή υπνοπαράλυση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή -λιγότερο συχνά- στα αρχικά στάδια του ύπνου.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν “συγχρονίζονται” στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται το άτομο να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού.

Pexels

Τα άτομα που βιώνουν υπνική παράλυση, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κουνήσουν τα άκρα τους ή να φωνάξουν, με αποτέλεσμα να νιώθουν αβοήθητοι. Το έχω βιώσει πολλές φορές και πραγματικά είναι πολύ τρομακτικό. Νιώθεις πως θες να σηκωθείς από το κρεβάτι αλλά το σώμα σου δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτή την εντολή. Νιώθεις εγκλωβισμένος και παγιδευμένος μέσα στο ίδιο σου το κορμί. Νιώθεις πως δε θα κάνεις καμία κίνηση ποτέ ξανά.

Την πρώτη φορά που ένιωσα να μου συμβαίνει κάτι τέτοιο είχα σοκαριστεί και είχα τρομάξει πάρα πολύ. Νόμιζα πως είχα πάθει κάτι στον ύπνο μου και θα έμενα όντως παράλυτη. Τις επόμενες φορές που μου συνέβη το αντιμετώπισα πιο ψύχραιμα. Όχι ότι μπορείς να κάνεις και κάτι εκείνη τη στιγμή, απλά πρέπει να το αφήσεις να περάσει.

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση είναι απλά ένα σημάδι ότι το σώμα σου δεν περνάει ομαλά μέσα από τα επιμέρους στάδια του ύπνου. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η “Μόρα” να συνδέεται με κάποια βαθύτερα ψυχικά προβλήματα.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην υπνική παράλυση;

Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό στην διάρκεια της ζωής του. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα εφηβικά χρόνια. Άνδρες και οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να το βιώσουν, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Pexels

Αναφορές δείχνουν πως μερικοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης παράλυσης ύπνου με ή χωρίς παραισθήσεις, όπως:

Όταν κάποιος κοιμάται κοιτάζοντας προς τα επάνω (ανάσκελα)Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνουΑυξημένο στρεςΞαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον ή την ζωή ενός ατόμουΈνα συνειδητό όνειρο που προηγείται του επεισοδίουΦάρμακα που βοηθούν στον ύπνοΠαραισθησιογόνα φάρμακα ή ναρκωτικά

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου, συστήνεται στα άτομα που το βιώνουν να προσπαθούν ηρεμήσουν και να κινούν τους μύες τους καθώς κάτι τέτοιο μειώνει την διάρκεια της παράλυσης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ήρθε η Μόρα στον ύπνο σου; Μάθε ποια είναι και γιατί σε επισκέφτηκε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
μορα πως την διωχνεις,
Τυχαία Θέματα
Ήρθε, Μόρα, Μάθε,irthe, mora, mathe