Χανιά – Νίκος Παπανδρέου: Για ένα νέο συμβόλαιο με τον ευρωπαϊκό λαό που σημαίνει και με τον ελληνικό λαό (φωτο – βίντεο)

Έχοντας ως παρακαταθήκη την πολύ μεγάλη προτίμηση των Χανιωτών, οι οποίοι στις ευρωεκλογές του 2019 τον ανέδειξαν δεύτερο στα Χανιά (μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη), ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής 26/5 , στο Καφέ Κήπος των Χανίων, συναντήθηκε με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου

είχε παραστεί στην κορύφωση των εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε όπου και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στο καφέ Κήπος, όπως και πριν από πέντε χρόνια, έτσι και τώρα η υποδοχή που του επεφύλαξαν ήταν ιδιαίτερα θερμή .

Τον ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο, προλόγισε ο επι σειρά πολλών ετών Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Μιχελογιάννης αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Παπανδρέου αξίζει και πρέπει να εκπροσωπεί την Ελλάδα και στην νέα ευρωβουλή.

« To διακύβευμα είναι αν τα έχουμε μία Ευρώπη που θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της Ευρώπης και συνάμα της Ελλάδος ή μία Ευρώπη που γεμίζει ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαιστές που θέλουν κάθε χώρα να κοιτάει τα δικά της» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «εμείς πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που θα έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα αν θέλετε να πάρουμε την έκφραση του Αντρέα πριν χρόνια, συμβόλαιο με το λαό, εγώ θα ήθελα να δω συμβόλαιο με τον ευρωπαϊκό λαό και συνάμα αυτό σημαίνει με τον ελληνικό λαό.»

Και επειδή – εκτός από τις γενικότερες πολιτικές των κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές – ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες τους εκπροσώπους τους, ανέφερε:

«Έχοντας ζήσει σαν ευρωβουλευτής στην ευρωβουλή για ένα χρόνο, πιστεύω ότι κριτήριο είναι μια συνολική κατάρτιση, μια θεώρηση των πραγμάτων, των διεθνών πραγμάτων, μία μόρφωση χρειάζεται – χωρίς να θέλω να ακουστώ ελιτιστής – και μια δεύτερη γλώσσα είναι απαραίτητο. Προτείνω στους πολίτες σε όλα τα κόμματα, να ψηφίσουν με κριτήρια το να έχουν την ικανότητα να ανεβάσουμε τα θέματα. Έχουμε Τουρκία, έχουμε Ιράν, έχουμε πολέμους, έχουμε την κοινή αγροτική πολιτική, έχουμε την πράσινη μετάβαση. Πρέπει να έχουμε μια καλή ομάδα και επιπλέον πρέπει να φτιάξουμε συμμαχίες.

Εγώ έφτιαξα δυνατή συμμαχία με τους Ισπανούς και καταφέραμε να αποτρέψουμε κόλπα που κάνει η Τουρκία που στέλνει παρανόμως τούρκικα ψάρια στην Ευρώπη με επιδοτήσεις. Θα έχουν κυρώσεις στην επόμενη ευρωβουλή από τις κινήσεις που έκανα με τους Ισπανούς.

Οι Ισπανοί στέλνουν ευρωβουλευτές οι οποίοι έχουν την ικανότητα να μείνουν στην Ε.Ε. μέσα στα γρανάζια της εξουσίας. Να μπουν στην Κομισιόν.»

Ερωτηθείς για τις καλές και κακές στιγμές που βίωσε στον έναν χρόνο της θητείας του στην Ευρωβουλή συνοπτικά ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

Κάναμε μια γερή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία που παραβιάζει όλους τους κανόνες και μάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία προς την Ευρώπη.Περάσαμε σημαντικούς κανόνες για την αποκατάσταση της φύσης, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά κονδύλια για μια πόλη π.χ. σαν τα Χανιά, για τα λιμάνια, για την διάβρωση των παραλιών, για την πράσινη ανάπτυξη, για τους αγρότες. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει στην επόμενη ευρωβουλή, γιατί μια συντηρητική ευρωβουλή δεν θα ενδιαφερθεί για το περιβάλλον. Δηλαδή σε στυλ Τραμπ, δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, μόνο η ανάπτυξη. Όμως αυτό το πληρώνουμε όταν έχουμε χαλάζι τον Αύγουστο ή την μεγάλη καταστροφή στην Θεσσαλία, αυτά είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία κάνει ότι μπορεί η Ευρώπη για να την αλλάξει.Περάσαμε πολλά ψηφίσματα, όπως πολλά προϊόντα να είναι ανακυκλώσιμα, σήκωσα το θέμα των κτηνοτρόφων που δεν μπορούν να ζήσουν με τα προβλήματα της κοινής αγροτικής πολιτικής. Βρήκαμε κοινό χώρο με πολλές άλλες χώρες και πιστεύω ότι στην επόμενη ευρωβουλή θα λύσουμε το θέμα των επιδοτήσεων στους αγρότες…Όταν ήμουν στην Αλβανία ως παρατηρητής των τοπικών εκλογών και έβαλαν φυλακή τον Μπελέρη και σήκωσα αμέσως την σημαία της Ελλάδος …Κάναμε ότι μπορούσαμε να καταδικαστεί αυτή η πράξη. Δυστυχώς η κακή στιγμή είναι ότι επειδή η Αλβανία θεωρείται σύμμαχος εναντίον της Ρωσίας, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν τους ένοιαξαν πάρα πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μπελέρη. Τους ένοιαζε να είναι καλά με την Αλβανία . Ο Ράμα παίζει ένα παιχνίδι, με το αν δεν με βοηθήσει η Δύση θα πάω στους Ρώσους. Είναι ένα κόλπο που δουλεύει.

Νωρίτερα μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφορικά με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και επισημαίνοντας το γιατί οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην νέα ευρωβουλή ο Νίκος Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εμείς θέλουμε την Ευρώπη του οράματος. Έχουμε πολλά παράπονα, αλλά όλα είναι Ευρώπη. Ο ΒΟΑΚ Ευρώπη. Αναδάσωση στο Λασίθι – Ευρώπη. Διάβρωση παραλιών – Ευρώπη. Αποπληρωμές για τη ζημιά στη Θεσσαλία – Ευρώπη. Οι δήμοι – Ευρώπη.

Έχουμε ηθικά θέματα και ελπίζουμε σε μια Ευρώπη που θα έχει κοινή αμυντική πολιτική, γιατί με την έλευση ενός Τραμπ στις ΗΠΑ δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πάλι την Αμερική να μας σώζει. Θα πρέπει να προστατεύει η Ευρώπη τα ευρωπαϊκά σύνορα πια.

Και τέλος, η παιδεία, γιατί είμαστε πίσω στον τομέα αυτόν σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα και νομίζω θα έχουμε ευκαιρίες για τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας.

Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε μια προοδευτική ή μια συντηρητική Ευρώπη. Συντηρητική σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, ότι κερδίζουν πάντα οι μεγάλες εταιρίες, ότι δεν αλλάζει τίποτα. Η ψήφος την Κυριακή είναι για το μέλλον. Αν δεν ψηφίσουμε, είναι σαν να τα έχουμε παρατήσει όλα. Η ψήφος σημαίνει πίστη στην Ελλάδα και ελπίδα για τον εαυτό σου»

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Νίκος Παπανδρέου,chania – nikos papandreou