Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών από το 2009

10:44 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Σε κρίση βρίσκεται η βρετανική αγορά κατοικίας καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Nationwide Building Society το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 5,3% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι τον Αύγουστο, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2009.

Οι τιμές διολίσθησαν κατά 0,8% τον μήνα, διπλάσια πτώση δηλαδή από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, μετά από μείωση ύψους 0,3% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς οι 14 διαδοχικές

αυξήσεις των επιτοκίων από την BoE (Τράπεζα της Αγγλίας), προκειμένου να υποχωρήσει ο επίμονος πληθωρισμός, αυξάνουν την πίεση στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα που τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειώνονται, το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά παραμένει πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ, «Η άμβλυνση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να κυμαίνεται πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα».

Μάλιστα, η ίδια η Nationwide έκανε μια νέα σειρά περικοπών στο κόστος των στεγαστικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι οι τράπεζες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους αγοραστές.

Βρετανίατιμές κατοικιώνκατοικίεςΗνωμένο Βασίλειο
Keywords
Αναζητήσεις
vretania-i-megalyteri-ptosi-stis-times-katoikion-apo-to-2009.htm
Τυχαία Θέματα