HELLENiQ ENERGY: Εφικτοί οι στόχοι για EBITDA και ΑΠΕ

10:03 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Την αισιοδοξία της για την πορεία της εταιρείας, εκφράζει η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, με βάση τα όσα κατέθεσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου 2023.

Παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με τα ιστορικά υψηλά της αντίστοιχης περσινής περιόδου και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, που επηρεάζει

αρνητικά και την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά περίπου 200 εκατ., ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης δήλωσε αισιόδοξος για το δεύτερο μισό του έτους, σημειώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα καταγραφούν καλές επιδόσεις.

Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο τα συγκρίσιμα EBITDA για το 2023 να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Ήδη, όπως τόνισε, τα περιθώρια διύλισης έχουν ενισχυθεί από τον Ιούλιο, όπως και η μέση τιμή του αργού που κυμαίνεται πλέον στα 86 δολάρια το βαρέλι επισημαίνοντας, βέβαια, ότι τα ιστορικά ρεκόρ του 2022 είναι αδύνατο να επαναληφθούν.

Οι ΑΠΕ

Κεντρικός στόχος στρατηγικής για τη διοίκηση είναι το «πρασίνισμα» του Ομίλου με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, όπως καταφαίνεται και από τη δυναμική είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας και της Κύπρου, όπου αναμένονται και νέες κινήσεις.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι να φτάσει η εγκατεστημένη ισχύς 1 GW μέχρι το 2025.

Εν τω μεταξύ η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (356 MW) σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο 2022 (285 MW) οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (+39%), με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €11 εκατ. (+82%), έναντι 6 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος μπήκε δυναμικά και στη νέα αγορά αποθήκευσης ενέργειας με την επιτυχία στον πρόσφατο διαγωνισμό για ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης (μπαταριών) συνολικής ισχύος 100 MW και την υπογραφή μιας πρωτοποριακής χρηματοδότησης μέχρι €766 εκατ. για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου 2023, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για την εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια και εντός του 2024 αντίστοιχα, καθώς και 15 MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία στην Κύπρο.

Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για ανάπτυξη επιπλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW στη Ρουμανία ενώ σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού μέσω θυγατρικής της που δραστηριοποιείται εκεί.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου 35% που κατέχει ο Όμιλος στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης τάχθηκε υπέρ των «καθαρών λύσεων» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοιες, προς ώρας, δεν υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται πως οι οι δύο μέτοχοι της Helleniq Energy (όμιλος Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζουν να διαθέσουν αναλογικά ένα πακέτο μετοχών που θα κυμανθεί μεταξύ 10%-20% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σχετικά με την οικονομική εικόνα που εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο η Elpedison και η ΔΕΠΑ, οι οποίες ενοποιούνται με τη HELLENiQ ENERGY με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ο κ. Σιάμισης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αρνητική εικόνα, που καταγράφεται σήμερα, θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση η κερδοφορία της Elpedison επηρεάστηκε αρνητικά από τη μειωμένη ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών και την προγραμματισμένη συντήρηση στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Θίσβη, Θεσσαλονίκη).

Σε σχέση με την κερδοφορία της ΔΕΠΑ η διοίκηση ανέφερε ότι επηρεάστηκε κυρίως από την αποτίμηση αποθεμάτων ασφαλείας Φυσικού Αερίου, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών, αλλά και από αυξημένα κόστη για την εξασφάλιση δυναμικότητας στο δίκτυο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Γιώργος Αλεξάκης

EBITDAΑΠΕΣΤΟΧΟΙHELLENIQ ENERGY
Keywords
Αναζητήσεις
helleniq-energy-efiktoi-oi-stochoi-gia-ebitda-kai-ape.htm
Τυχαία Θέματα