Το πλάνο Μητσοτάκη για φόρους, ΜμΕ, φτώχεια και μισθούς

Με μια εφ όλης της ύλης ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να περιγράψει ένα σκηνικό επιτυχίας στην οικονομία και να δώσει το στίγμα για την αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που μαστίζει όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, είναι χρήσιμη για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το πώς σκοπεύει να πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Από το βήμα της Βουλής, αφενός στάθηκε στις επενδύσεις,

την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας, την αποκλιμάκωση των φόρων, αλλά και ξεδίπλωσε τα μέτρα προστασίας απέναντι στην κρίση με παράλληλες υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό. Βέβαια με την αναφορά «προσπαθούμε» έκανε ευδιάκριτη την ανησυχία για το πόσο θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Μέτρα προστασίας

Ο κ. Μητσοτάκης αφού απέδωσε στη διεθνή κρίση τα όσα συμβαίνουν στις ενεργειακές τιμές θα «χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022».

Έτσι ανακοίνωσε ότι:

· πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

· αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.

· κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα ήδη η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ανακοίνωσε παρατάσεις στις αποπληρωμές των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του προγράμματος Συν- ΕΡΑΣΙΑ αλλά και του μέτρου των Παγίων Δαπανών.

Επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές επιλογές μεγάλων διεθνών εταιριών.

«Ανάπτυξη από τη μία, κοινωνική φροντίδα από την άλλη» ήταν το κεντρικό σύνθημα που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός.

«Για τη μεν πρώτη, την ανάπτυξη, μιλούν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realtyκαι τόσοι άλλοι που επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Φόροι

Επίσης, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ότι «όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», όπως και «χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα». «Συνολικά 57, 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Η ίδια πολιτική, όπως είπε, εξακολουθήσει και το 2022, αφού θα βρει «χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες», όπως γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κοινωνικό ενδιαφέρον δεν μονοπωλείται από καμία πολιτική παράταξη.

Η... άλλη πλευρά

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα σκηνικό αποτυχίας με επιλογές που εντείνουν τη φτώχεια, δημιουργούν ασφυξία στους μικρομεσαίους, χτίζουν αβεβαιότητες για την επόμενη μέρα. Παράλληλα αφού άσκησε δριμεία κριτική τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, σ αλλά και στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να περιγράψει ένα σκηνικό αδιαφάνειας με αναθέσεις ύψους 4,9 δισεκ. τη τελευταία, αλλά και με εξοπλιστικά προγράμματα «μαμούθ» την τελευταία διετία φωτογραφίζοντας ένα σκηνικό διαφθοράς, πίσω από τις διαδικασίες αυτές.

«Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα του της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης συμπληρώνοντας πως «τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Οδυνηρή πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Για τους ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τα χρέη. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να γίνεται απαγορευτικό. Για τους νέους που βρίσκουν εμπόδια στη γνώση. Για τους εργαζόμενους που καταδικάζετε στο μεροκάματο της ανασφάλειας και της φτώχειας». «Σε αυτήν την πραγματικότητα αντιπαρατάσσετε προπαγάνδα και ψέμα», υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

ΜητσοτακηςΜΜΕφτωχειαμισθόςΜΙΣΘΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα