Με ρεκόρ όλων των εποχών κλείνει η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως

Η αξία ανέρχεται σε 5,63 τρισ. δολάρια έως τις 16 Δεκεμβρίου ξεπερνώντας εύκολα το ρεκόρ των 4,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογείται από το 2007!

Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ το 2021, διαγράφοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί πριν από σχεδόν 15 χρόνια, καθώς η αφθονία κεφαλαίων και οι υψηλές αποτιμήσεις τροφοδότησαν απρόβλεπτα υψηλά επίπεδα συναλλαγών.
Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως ξεπέρασε τα 5 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά και ανήλθε στα 5,63 τρισ. δολάρια έως τις 16 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό

τους να αυξάνονται 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, ξεπερνώντας εύκολα το ρεκόρ πριν από την οικονομική κρίση των 4,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2007.
Η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη, που αντιπροσωπεύουν συνήθως το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών, επανήλθαν και πάλι το 2021 στην πρώτη θέση των κλάδων, καθώς είχαν υποχωρήσει το 2020 όταν συνολικά η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας λόγω της οικονομικής επίπτωσης από την πανδημία COVID-19 (να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η υψηλότερη δραστηριότητα εξαγορών και συγωνέυσεων είχε καταγραφεί το 2018 με περίπου 4 τρισ. δολάρια).

Επίσης μαζί με την τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υγεία, η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κίνητρο στην επιδίωξη συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον εντάσσοντας στους στις προτεραιότητές τους την κλιματική αλλαγή.

Οι εταιρείες έσπευσαν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω έκδοσης μετοχών ή ομολόγων για να κάνουν εξαγορές και οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την άνθηση των αγορών χρησιμοποιώντας τις ίδιες μετοχές ως αντάλλαγμα για τις εξαγορές. Επιπλέον, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και οι οικονομικές προοπτικές έδωσαν στα διευθυντικά στελέχη την εμπιστοσύνη να επιδιώξουν μεγάλες συμφωνίες, παρά τους κινδύνους από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στις ΗΠΑ η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών διπλασιάστηκε στα 2,61 τρισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Dealogic. Οι συναλλαγές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 47% στα 1,26 τρισ. δολάρια, ενώ στην περιοχή Ασίας -Ειρηνικού οι αντίστοιχες συναλλαγές 37% στα 1,27 τρισ. δολάρια.

Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του έτους είναι αυτή των 43 δισ. δολαρίων της AT&T Inc με την Discovery Inc και η εξαγορά 34 δισ. δολαρίων της Medline Industries Inc, οι οποίες ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αργότερα, στο β΄μισό του έτους, στις 21 Νοεμβρίου, η KKR έκανε μια προσφορά για τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, την Telecom Italia, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 40 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους. Σε περίπτωση που προχωρήσει θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, η διάσπαση κλάδων ή η απόσχιση τομέων αποδείχτηκε επίσης επικερδής επιχείρηση για τις επενδυτικές τράπεζες. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η General Electric, η Johnson & Johnson και η Toshiba ήταν μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν σχέδια για διάσπαση των βασικών τους δραστηριοτήτων και απόσχιση διαφόρων μονάδων.

Η αύξηση επιτοκίων

Η ροή της δραστηριότητας αντί να κοπάσει ενόψει αύξησης επιτοκίων εντείνει την δραστηριότητα όσο καθυστερεί η αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, εταιρείες και επενδυτές σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνίες ενόψει πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη FED (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες για να καταπολεμήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι η δραστηριότητα των συναλλαγών θα παραμείνει ισχυρή.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα