«Ταύρος» η Morgan Stanley: Overweight για τις ελληνικές μετοχές

Σύσταση overweight (υπεραπόδοση) για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, σε ακόμη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, προτείνοντας παράλληλα αύξηση των επενδυτικών θέσεων στον MSCI Greece.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Marshall Stocker, συνεπικεφαλής της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές, ο οποίος δήλωσε στο CNBC

ότι η Ελλάδα έχει πλέον την υψηλότερη έκθεση του Eaton Vance EM Fund (fund της Morgan Stanley) μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece, με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

«Οι overweight επιλογές μας για την περιοχή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα και η Πολωνία, ενώ οι underweight επιλογές μας είναι το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι οι αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στην EEMEA φέτος μέχρι στιγμής. Παρομοίως, η Ελλάδα και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΜΕΑ από το κατώτατο σημείο στα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι», επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την MS, οι τράπεζες αποτελούν το 39% του δείκτη MSCI Greece, ενώ οι αμυντικές καταναλωτικές επιχειρήσεις και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το 31%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει σημαντική μείωση των NPEs, αλλά και το 90% περίπου των δανείων των ελληνικών τραπεζών να είναι κυμαινόμενα.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Το μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι υψηλό, τόσο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, όσο και σε σχέση με τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της ζώνης του ευρώ, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022, ενώ οι επενδύσεις στη μεταποίηση και τα ακίνητα αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς», τονίζει η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο MSCI Greece εμφανίζει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις από τα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι και έχει ισχυρή απόδοση από τις αρχές του έτους αλλά τα τεχνικά στοιχεία βρίσκονται σε υπεραγορασμένη περιοχή, αλλά όχι σε ακραία επίπεδα. Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (GEM) έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ενώ εντός της περιοχής EEMEA, η Ελλάδα έχει τη 2η υψηλότερη συσχέτιση με τον δείκτη S&P 500.

«Με βάση τον δείκτη P/E των επόμενων 12 μηνών, οι μετοχές του MSCI Greece διαπραγματεύονται στις 8,1 φορές, δείκτης ο οποίος είναι χαμηλότερος από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών της Ελλάδας εκτιμάται σήμερα σε 4,7%, η οποία αρκετά υψηλότερα πάνω από τον μέσο όρο της.
Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία των επόμενων δώδεκα μηνών της Ελλάδας είναι υψηλότερος σε σχέση με τον ιστορικό στις 1,1 φορές, μόλις, και εξηγείται από την ταχέως αυξανόμενη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, η οποία βρίσκεται σήμερα στο 12,7%, και πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο της», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Μπορεί οι σχετικές επιδόσεις στις μετοχές του MSCI Greece έναντι της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών να έχουν ‘παγώσει’ πρόσφατα μετά από μια ισχυρή πορεία, η πορεία των κερδών όμως για το 2023 και το 2024 της Ελλάδας εξακολουθούν να ξεπερνούν τις αναδυόμενες και την Ευρώπη. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για τα φετινά κέρδη αλλά και του 2024 του MSCI Greece παραμένουν σε ανοδική πορεία, ενώ οι βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών το τελευταίο τρίμηνο ήταν οι κλάδοι των υλικών, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες», σημειώνει η Morgan Stanley.

Morgan Stanley &Co International plcυπεραπόδοσηελληνική οικονομίαMSCI Greeceαναδυόμενες αγορέςεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Αναζητήσεις
tavros-i-morgan-stanley-overweight-gia-tis-ellinikes-metoches.htm
Τυχαία Θέματα