ΤΑΙΠΕΔ: Το σχέδιο για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) σχεδιάζει να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, με τον μεγαλύτερο μέτοχο του αεροδρομίου, την καναδική PSP, να είναι έτοιμη να αγοράσει το 10% των μετοχών.

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στο αεροδρόμιο, AviAlliance GmbH και AviAlliance

Capital GmbH, που ελέγχονται και οι δύο από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μελλοντική πορεία για το αεροδρόμιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO του Ταμείου, κ. Δημήτρης Πολίτης, μιλώντας για το σχέδιο εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο, το οποίο διαχειρίζεται σημαντικό μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, κατέχει το 25% του αεροδρομίου. Η AviAlliance και η AviAlliance Capital μαζί έχουν ποσοστό συμμετοχής 40% και η οικογένεια Κοπελούζου έχει μερίδιο 5%.

«Τώρα βρισκόμαστε σ’ ένα στάδιο, στο οποίο παρουσιάζουμε στους υπόλοιπους μετόχους και στην κυβέρνηση τις λεπτομέρειες των όσων έχουμε συμφωνήσει» εξηγεί ο κ. Πολίτης, ο οποίος χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του ΔΑΑ ως «μια σούπερ απόδειξη της επιτυχίας της ελληνικής ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, που επικαλείται το Bloomberg, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει μερίδιο 30% και η AviAlliance θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% αυτού του μεριδίου με premium, καθιστώντας τις εταιρείες που ελέγχονται από το PSP πλειοψηφικούς μετόχους.

«Είναι ευνοϊκή για την δημόσια εγγραφή η ψήφος εμπιστοσύνης από τον μεγαλύτερο μέτοχο και διαχειριστή του αεροδρομίου», είπε ο κ. Πολίτης. Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την αγορά, σύμφωνα με τον CEO.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Πολίτης θέλει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει η συμφωνία. «Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, γνωστό ως «Ελευθέριος Βενιζέλος», διακίνησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022. Αυτό ήταν αύξηση 84% από το προηγούμενο έτος, καθώς ο τουρισμός ανέκαμψε μετά την άρση των περιορισμών για την ανάσχεση της Covid-19.

Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, ο κ. Πολίτης χαρακτήρισε το αεροδρόμιο ως «βασικό παράγοντα για την επιτυχία της ελληνικής ανάκαμψης». Μια αναπτυσσόμενη οικονομία εξαρτάται από υγιείς κεφαλαιαγορές και μεγάλες εταιρείες με κορυφαίες επιδόσεις στο χρηματιστήριο, πρόσθεσε.

ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑIPOΔιεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνPSP InvestmentsΔημήτρης ΠολίτηςBloombergΕλευθέριος Βενιζέλοςαεροδρόμιο
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα