Στις «καλένδες» η αύξηση στο τέλος διαμονής;

Οι αντιδράσεις των ξενοδόχων φαίνεται ότι πιάνουν τόπο καθώς, με βάση πληροφορίες, εξετάζεται το «πάγωμα» του μέτρου αύξησης του Τέλους Διαμονής στους ορεινούς προορισμούς.

Η σχετική εξαγγελία θεσμοθέτησης του τέλους είχε γίνει στη ΔΕΘ, με στόχο να ισχύσει από το 2024. Φαίνεται, όμως, πως δεν θα ισχύσει τον προσεχή χειμώνα για να μην επιβαρυνθούν οι ορεινοί προορισμοί.

Επισημαίνεται ότι ειδικό φόρο διαμονής που επιβαρύνει τον πελάτη, θα έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις των εκμισθωτών/υπεκμισθωτών φυσικών προσώπων (ιδιωτών)

με ένα ή δύο ακίνητα.

Επιπλέον, στο φόρο διαμονής ενσωματώνεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τόσο στη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και στα τουριστικά καταλύματα για την κάλυψη μέρους του κόστους των φυσικών καταστροφών.

Η παλιά και η νέα κλίμακα του φόρου διαμονής έχει ως εξής:

Κατηγορία

Ποσό ανά ημέρα σήμερα

Νέα Τιμή

Αύξηση

1-2 αστέρων

0,50 €

1,50 €

1,00 €

3 αστέρων

1,50 €

3,00 €

1,50 €

4 αστέρων

3,00 €

7,00 €

4,00 €

5 αστέρων

4,00 €

10,00 €

6,00 €

Ενοικιαζόμενα δωμάτια

0,50 €

1,50 €

1,00 €

Βραχυχρόνια μίσθωση

0,00 €

1,50 €

1,50 €

Η αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας για τους χειμερινούς μήνες εκτιμάται ότι θα «ανακουφίσει» τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων στους ορεινούς όγκους της χώρας και όχι μόνο, όπου οι τιμές τους είναι χαμηλές.

Ωστόσο, προκύπτει ένα ερώτημα σχετικά με τις κρατήσεις που γίνονται για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024. Οι κρατήσεις έχουν ασφαλώς ήδη ξεκινήσει, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο φόρος στις τιμές που δίνονται στις πλατφόρμες.

Γιώργος Αλεξάκης

ξενοδόχοιAirbnbΒραχυχρόνιες ΜισθώσειςακίνηταΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣτουριστικά καταλύματαφυσικές καταστροφές
Keywords
Τυχαία Θέματα