Άγγιξε υψηλό ενός έτους το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (28/9), πριν αρχίσουν να καταγράφουν μικρές απώλειες, καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες από τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ +.

Το μπρεντ άγγιξε ακόμα και τα 97 δολάρια το βαρέλι, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο νωρίτερα στη

συνεδρίαση, πριν υποχωρήσει ελαφρά.

Το αμερικανικό αργό ανέβηκε ακόμα και πάνω από τα 95 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, πριν επίσης πέσει.

«Η παρούσα άνοδος καθοδηγείται αναμφισβήτητα από την περιορισμένη προσφορά και την πραγματική μείωση των αποθεμάτων», δήλωσε ο Tamas Varga από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 416,3 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, επισκιάζοντας κατά πολύ την πτώση των 320.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, το κέντρο αποθήκευσης που είναι το σημείο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια την εβδομάδα σε λιγότερο από 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2022.

Τα αποθέματα στο Cushing έχουν πέσει σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά λόγω της ισχυρής ζήτησης διύλισης και εξαγωγών, προκαλώντας ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος πετρελαίου στον κόμβο και εάν θα πέσει κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα λειτουργίας.

Η πτώση στα αποθέματα αργού ακολουθούν τις συνδυασμένες εθελοντικές περικοπές 1,3 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, μέλη του ΟΠΕΚ+.

Η απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές καυσίμων δεν θα αρθεί σύντομα και θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου σταθεροποιηθεί η εγχώρια αγορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Πέμπτη, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Nikolai Shulginov.

Αν και οι τιμές του μπρεντ πλησιάζουν το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, «η αφήγηση των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον ενθουσιασμό και θα μπορούσε να βάλει ένα πλαφόν στις τιμές», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, εκτελεστική διευθύντρια της Acme Investment Advisors.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,21% στα 93,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,32% στα 94,06 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,112% στα 41,305 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,09% στα 1.892,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,26% στα 22,782 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός «σκαρφαλώνει» 1,33% στα 3,6848 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0538 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,47% στο 1,2191 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8644 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα