Στις 17.00 ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση- Οι «εκλεκτοί» του Μητσοτάκη

Στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας (26/6) θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Θα προηγηθεί στη μία το μεσημέρι η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Αύριο Τρίτη οι νέοι υπουργοί θα ορκισθούν και την Τετάρτη θα συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι επιτελικοί

Ο Πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ξεκινά ασφαλώς με τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο πλευρό

του πρωθυπουργού. Υπουργοί επικρατείας σε αυτή τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ αναμένεται να ο Άκης Σκέρτσος, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Μάκης Βορίδης. Ο τελευταίος προκρίνεται για αυτή τη θέση ιδιαίτερα μετά την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα παραμείνει ο Ιωάννης Μπρατάκος.

ΥΠΕΞ και Άμυνα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας. Η επιλογή αυτή θεωρείται η ενδεδειγμένη μετά και την ανανέωση που έκανε στα συγκεκριμένα υπουργεία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του.

Οικονομία

Στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομία, έχουμε επίσης μεγάλες αλλαγές. Νέος τσάρος της οικονομίας θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση. Υφυπουργοί εκτός απροόπτου θα είναι οι Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου.

Υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική στη θέση Βεσυρόπουλου θα είναι πιθανόν ο Χάρης Θεοχάρης.

Στο υπουργείο Ενέργειας μετακομίζει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται έντονα για το Υπουργείο Εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταπηδά από το ΥΠΟΙΚ στο Υπουργείο Υποδομών.

Στο Ανάπτυξης υπουργός θα είναι ο Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωσταντίνο Κυρανάκη.

Rotation σε βασικά υπουργεία

Στο Εσωτερικών θα βρίσκεται η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή τον Θόδωρο Λιβάνιο.

Το υπουργείο Υγείας που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρώτη προτεραιότητα, θα αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του Νότη Μηταράκη.

Στο Παιδείας θα πάει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου ενώ Υπουργός στο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι μάλλον ο Δημήτρης Καιρίδης. Στο Παιδείας θα ενταχθεί και το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού το οποίο λογικά θα πάει στον Γιάννη Οικονόμου.

Η Σοφία Ζαχαράκη θα αναλάβει το νέο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής ενώ ο Βασίλης Κικίλιας θα αναλάβει υπουργός στο Κλιματικής Κρίσης.

Στο Δικαιοσύνης υπουργός θα είναι ο Γιώργος Φλωρίδης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης μετακομίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπουργός Τουρισμού, εκτός απροόπτου, αναλαμβάνει η Όλγα Κεφαλογιάννη με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

Η μόνη αμετακίνητη

Αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Ο διάδοχος Πιερρακάκη

Να πούμε ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει το... χρίσμα στον δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα Πιερρακάκη θα παραμείνει στο υπουργείο για να συνεχίσει το έργο της και θα αλλάξει μόνο ο υπουργός. Ο κ. Παπαστεργίου με το έργο που έχει επιδείξει στο δήμο του θεωρείται ο καταλληλότερος για να συνεχίσει το έργο Πιερρακάκη.

Τέλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Παύλος Μαρινάκης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚυβέρνησηΜητσοτακηςεκλογέςΝΔεκλογές 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα