Χρηματιστήριο: Ρωσία, αποκοπές μερισμάτων και επιτόκια υπερτερούν του εκλογικού αποτελέσματος

«Στα κόκκινα» υποδέχτηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο άνοιγμα της σημερινής (26/6) συνεδρίασης, με τις πιέσεις να απλώνονται σε όλο το ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,95% στις 1.256,39 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 25,15 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κατεβαίνει κατά 0,65% στις 3.041,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,96% στις 973,49 μονάδες.

Κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, η Νέα Δημοκρατία

κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία με 158 βουλευτές και να σχηματίσει κυβέρνηση, επομένως εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα θεωρείται θετικό για το επενδυτικό κοινό, που θεωρεί το στέρεο πολιτικό σκηνικό ως ευκαιρία, για να προχωρήσουν γρήγορα επενδυτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα μετά το καλοκαίρι, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι.

Από την άλλη, μια σειρα από παράγοντες πιέζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είναι από τη μία η έκρυθμη κατάσταση στη Ρωσία, με το παρ ολίγον πραξικόπημα από πλευράς του μισθοφορικού στρατού της Βάγκνερ και από την άλλη οι αποκοπές μερισμάτων, με την Motor Oil χαρακτηριστικά να έχει απώλειες κοντά στο 5%.

Μέχρι τη «χώνεψη» του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη διεθνή επικαιρότητα το επενδυτικό κοινό διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βρίσκονται μπροστά μια σειρά από νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών που αντικειμενικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, με την ΕΚΤ και τη Fed, να έχουν προαναγγείλει ήδη νέες αυξήσεις σχεδόν με σιγουριά στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι διαβεβαιώσεις της Federal Reserve ότι θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της χάλασαν την «όρεξη» των επενδυτών.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, επηρεασμένες από νέα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα.

Τέλος, στα «κόκκινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τις ευρωαγορές να προσμένουν σε ανάκαμψη έπειτα από μια εβδομάδα απωλειών.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,56%, η ΕΤΕ διολισθαίνει κατά 0,43%, η ΕUROBANK (-0,81%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,80%).

Σημαντική πτώση καταγράφουν ακόμα οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (-1,11%), της COCA COLA (-1,82%), της JUMBO (-1,08%) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (-0,77%) και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (-4,70%).

Στον αντίποδα άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (+0,75%), της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+1,15%), της ΕΛΙΝ (+3,96%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,67%) και της ΤΡΑΣΤΟΡ (+0,92%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο Αθηνώνεκλογές 2023μετοχέςΓενικός ΔείκτηςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα