Αυτοδύναμος κυρίαρχος Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ σε περιδίνηση, Ναζιστές στο προσκήνιο

Σε ένα (μεγάλο) βαθμό στις χθεσινές εκλογές επισφραγίστηκε το αποτέλεσμα των προηγούμενων της 21ης Μαίου με κάποιες αυξομειώσεις που ενδεχομένως να οφείλονται και στην μεγάλη αύξηση της αποχής. Με την έννοια ότι η Ν.Δ. έφτασε στην πολυπόθητη αυτοδυναμία διατηρώντας σχεδόν τα ποσοστά της και αυξάνοντας την διαφορά από τον Σύριζα, ο οποίος αφενός πιστοποίησε την κατάρρευσή του, αφετέρου την εμβάθυνε όπως άλλωστε διαφαινόταν, το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εδραίωσε

και έδειξε τάσεις αύξησης (αν και η αδυναμία του στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο), κάτι που πέτυχε και το ΚΚΕ (που όμως πάει καλύτερα στις πόλεις από την περιφέρεια). Προσθέτοντας το οφθαλμοφανές ότι η διαφορά Σύριζα – ΠΑΣΟΚ μειώνεται, αλλά με την επισήμανση πως αυτή τη φορά διαπιστώθηκε ότι η διασύνδεση της εκλογικής βάσης του Σύριζα ήταν στενότερη με τα κόμματα που μπήκαν από αριστερά και δεξιά στη νέα Βουλή, παρά με το ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η αύξηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εντυπωσιακή.

Αλλά σε επίσης μεγάλο βαθμό τα πράγματα άλλαξαν στην «ουρά» κομματικού σκηνικού. Όπου κάποιες τάσεις είχαν διαφανεί από τις εκλογές του Μαίου, όταν η Νίκη και η Ζωή έφτασαν στο «τσακ» να μπουν στη Βουλή που προέκυψε (η πρώτη πήρε 2,92% και η δεύτερη 2,97%) και ο Βελόπουλος κράτησε τις δυνάμεις του. Τώρα θα έχουμε όλους αυτούς μέσα στη Βουλή και από κοντά μπήκαν πανηγυρικά και οι Κασιδιαραίοι ως Σπαρτιάτες που κανείς δεν είχε πάρει μυρωδιά ότι έρχονταν με φόρα, ούτε βέβαια οι δημοσκόποι… Είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλοι αυτοί θα κάνουν «τσίρκο» το Κοινοβούλιο και ο μόνος «τσιρκολάνος» που θα λείπει θα είναι ο Βαρουφάκης, που το πέρασμα του από την πολιτική μάλλον ολοκληρώθηκε.

Τούτων των ειδικών λεχθέντων, να μπούμε και στις γενικές διαπιστώσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επιφανειακά δεδομένα δείχνουν ότι και στην Ελλάδα το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς τα δεξιά και όχι τόσο επειδή η Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το μοναδικό κόμμα με δυνατότητες άσκησης εξουσίας την οποία πήρε με υψηλό ποσοστό. Ακόμη περισσότερο που η Ν.Δ αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια προς το κέντρο και όχι προς την λεγόμενη ακροδεξιά, αφού σήμερα η ίδια ξεπερνάει το 40%, ενώ Νίκη, Βελόπουλος και Σπαρτιάτες / Κασιδιαραίοι κλπ. φτάνουν το 13 -14%. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η Ν.Δ. θριαμβεύει μετακινούμενη προς τα αριστερά της και είναι φανερό ότι σε αυτή τη συγκυρία τουλάχιστον, τα όρια μεταξύ αυτής και των ακροδεξιών είναι καθορισμένα. Παράλληλα είναι σαφές για μένα ότι η «ακροδεξιά» στην Ελλάδα είναι ένα μείγμα «ψεκασμένων» και ναζιστών. Οι Σπαρτιάτες / Κασιδιαραίοι, αυτοί που εμφανίστηκαν χθες (το τρίο με επικεφαλής κάποιο Στίγκα) με ολόμαυρες γραβάτες για να δοξάσουν ουσιαστικά τον Κασιδιάρη, ανήκουν στους ναζιστές, οι Νικη(μένοι), και οι Βελο(πουλάδες) περισσότερο προς τους ψεκασμένους γέρνουν με τους πρώτους να είναι ταυτόχρονα εθνικοθρησκευτοπερίεργοι και οι δεύτεροι να ρέπουν προς το ό,τι νάναι.

Στα τηλεοπτικά πάνελ χθες εκφραζόταν συνεχώς μεγάλη ανησυχία για τα τόσα ακροδεξιά κόμματα και ειδικότερα για την είσοδο των ναζιστών στη Βουλή με μανδύα Σπαρτιατών. Επ΄ αυτού έχω να παρατηρήσω τα εξής: Πρώτον, είναι απαράδεκτο και συνιστά αποτυχία της δημοκρατίας, του κράτους και της κυβέρνησης της Ν.Δ. το γεγονός ότι άφησε τον Κασιδιάρη να αλωνίζει στις φυλακές, να επικοινωνεί και να κατευθύνει με κινητά τηλέφωνα τους οργανωμένους ομοϊδεάτες του και να τους οργανώνει σε ελάχιστο χρόνο σε κόμμα. Αυτό φταίει για την ανάδειξη των Κασιδιαραίων και όχι ο νόμος που προσπάθησε να αναχαιτίσει τον Κασιδιάρη, όπως ισχυρίζονται ακόμη οι Σιριζαίοι που άλλωστε ευθύνονται πολύ για την νοσηρή εχθροπάθεια και αντισυστημικότητα που καλλιέργησαν επί δέκα χρόνια προσφέροντας θαλπωρή σε όλους αυτούς τους τύπους, περιλαμβανομένων των ψεκασμένων, των αντιεμβολιαστών και των ναζιστών. Δεύτερον, επειδή πήξαμε χθες στη συζήτηση για το πώς θα επανέλθουν όλοι αυτοί στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, η απάντηση είναι ότι δεν θα επανέλθουν ποτέ. Πρόκειται για έναν άλλον κόσμο που δεν παίρνει ούτε από λόγια, ούτε από λογική, ούτε από οικονομικά κίνητρα. Πρόκειται για έναν άλλο κόσμο που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία και το ποσοστό του είναι αρκετά υψηλό. Μια ματιά γύρω σας θα σας πείσει. Εκείνο ωστόσο που έχει υποχρέωση να κάνει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να ψάξει από την κορυφή μέχρι τα νύχια τους ναζιστές Σπαρτιάτες.

Απομένει ένα ερώτημα. Τι θα κάνει ο Τσίπρας και ποιο είναι το μέλλον του Σύριζα. Νομίζω ότι ο Τσίπρας θα παραμείνει αρχηγός, γιατί ο Σύριζα χωρίς αυτόν θα εξαερωθεί, αλλά το μέλλον του κόμματος φαντάζει σκοτεινό. Το DNA δεν αλλάζει και το περίφημο επικοινωνιακό ταλέντο του Τσίπρα έχει φθαρεί μάλλον ανεπανόρθωτα. Από την άλλη πλευρά, εδώ είναι Ελλάδα…

Υ.Γ. Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, διαβάστε το προηγούμενο πόνημα, το τελευταίο πριν τις εκλογές. Αν αντέχετε βέβαια.

ΣταγκοςεκλογέςΑνάλυσηεκλογές 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα