Ρεύμα και πετρέλαιο: Έρχεται νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για ευάλωτες ομάδες

Στα «σκαριά» είναι αλλαγές στο πλαίσιο επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς κλείνει στο τέλος του έτους το πλαίσιο των έκτακτων. Αυτό είναι το βασικό σημείο των αναφορών του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ, αλλά και όσων ανέφερε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Σε σχέση με τις επιδοτήσεις, τόσο στην ομιλία του, όσο και στη συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στα σκαριά είναι μια μεγαλύτερη ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά για το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσαύξηση λόγω παιδιών ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ σήμερα.

Ουσιαστικά δίνει έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στα νοικοκυριά με παιδιά. Συγκεκριμένα εξετάζεται το εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αυξηθεί λόγω παιδιών στα 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί αυξάνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ ενώ για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου χωρίς την κρατική επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Επίσης, αναμένονται, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης την Παρασκευή στο Open, αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και θεσμοθέτηση ενός ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Βέβαια, τη θεσμοθέτηση του ειδικού τιμολογίου προανήγγειλε την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η νομοθετική πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ρεύμα ίσχυε για τους πολύτεκνους έως το 2018, όταν και καταργήθηκε. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την ένταξη των πολυτέκνων στις ενιαίες ρυθμίσεις που ισχύουν για τα ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο ΚΟΤ, ενώ κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2022.

Για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ενίσχυση θα ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (με τις πολύτεκνες οικογένειες να προστίθενται ως νέα διακριτή κατηγορία), ή αν θα υπάρξει ένα εντελώς νέο ειδικό τιμολόγιο.

Υπενθυμίζεται πως στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση ρεύματος είναι 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο – χωρίς να ληφθούν υπόψη εξαιρέσεις που ανεβάζουν υψηλότερα αυτό το όριο (άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή με μηχανική υποστήριξη). Επίσης, η αρχική προσέγγιση, που ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει», είναι η επιδότηση να κινείται στα επίπεδα των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα των δικαιούχων του ΚΟΤ Α.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΘόδωρος ΣκυλακάκηςΚΟΤεπίδομα θέρμανσηςΔΕΘΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Keywords
Αναζητήσεις
revma-kai-petrelaio-erchetai-neo-plaisio-epidotiseon-gia-evalotes-omades.htm
Τυχαία Θέματα