Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα μαθηματικά του β' γύρου- Οι πρώτες δηλώσεις

Με ένα εντυπωσιακό σπριντ (μόλις τριών εβδομάδων και κάτι) ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και να μπει ως φαβορί στη μάχη του β' γύρου απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,04% και η Έφη Αχτσιόγλου 36,21%. Συνεπώς, πάνε σε δεύτερο γύρο στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Σεπτεμβρίου ψήφισαν 146.635 άτομα (λίγο λιγότεροι από την εκλογή Τσίπρα). Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε τελικά περισσότερες από 51.615 ψήφους.

Αντίστοιχα, η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε σχεδόν 10.000 ψήφους λιγότερες. Περίπου 42.000 ψήφους.

Ο Νίκος Παππάς έλαβε το 8,64% και 9.804 ψήφους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε το 8,4% και 9.533 ψήφους, ενώ τέλος ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε το 1,28% και 1.457 ψήφους.

Με απλά μαθηματικά, με τις ψήφους του Τσακαλώτου η Αχτσιόγλου (που είναι οι πιο αριστεροί υποψήφιοι) πιάνει τον Κασσελάκη και μένουν περίπου 11.000 ψήφοι Παππά και Τζουμάκα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Συνεπώς, είτε ο Κασσελάκης θα νικήσει σχετικά άνετα με στήριξη από τους πιο κεντρώους συνυποψήφιους, είτε θα πάμε σε ντέρμπι, αν υποθέσουμε ότι οι ψήφοι θα μοιραστούν.

Υπάρχει, όμως και μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν αυτήν την Κυριακή αλλά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν την επόμενη.

Οι πρώτες... μπαλωθιές

Συνεπώς, το ντέρμπι δεν έχει κριθεί οριστικά και αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη ενόψει του β' γύρου. Ήδη τα πρώτα πυρά έπεσαν από τη μεριά της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής η Έφη Αχτσιόγλου απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει μαζικά και στο β΄γύρο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως "δεν μπορούμε να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων".

"Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξη αφού ανταποκρίθηκαν 147000 στο κάλεσμά της. Για ένα κόμμα ισχυρό και σύγχρονο. Τους ευχαριστώ όλες και όλους. Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας. Σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Θα καθορίσει αν θα δώσουμε τη μάχη με πολιτικούς όρους, στη Βουλή και έξω από αυτήν. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Θέλω να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς", τόνισε.

Για "μεταπολιτική" που δίνει περισσότερη σημασία στην επικοινωνία, παρά στην ουσία έκανε λόγο απ΄τη μεριά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στα παραπάνω απάντησε ο ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στα social media: «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα Νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής ,της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης!!».

Ο εκ των... ρυθμιστών του β΄γύρου αρνήθηκε σε πρώτη φάση να ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου και στάθηκε στην ενότητα του κόμματος.

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο που εργάστηκαν ασταμάτητα για να γίνει άψογα αυτή η δημοκρατική γιορτή να ευχαριστήσω συντρόφους και συντρόφισσες. Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή. Είναι απόδειξη ότι έπρεπε να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος. Έγινε άψογα η μεγάλη δημοκρατική γιορτή. Ευχαριστώ όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του, θα αγωνίζομαι πάντα για την ενότητα της παράταξης. Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη» ήταν η πλήρης δήλωση του Νίκου Παππά.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τον α' γύρο και είναι μόνο η αρχή. Θεωρείται δεδομένο πως οι τόνοι θα ανέβουν κι άλλο. Υπάρχουν δύο ξεκάθαρα στρατόπεδα που θα δώσουν σκληρή μάχη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣΑχτσιόγλου
Keywords
Τυχαία Θέματα