Το απαραίτητο... ντόμινο για να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης

Με 45% στην πρώτη Κυριακή (18/9) ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία του μέσα σε μόλις ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας ήταν σαρωτική. Η Έφη Αχτσιόγλου θα δώσει ασφαλώς τη μάχη της, αλλά τα... μαθηματικά ευνοούν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ουσιαστικά, το μόνο του μειονέκτημα σε αυτή τη φάση έναντι της αντιπάλου του είναι το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν

θα μπορεί να συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και είναι πρόβλημα.

Άλλωστε, η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη μόλις ξεκίνησε και είναι πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει εντός Βουλής τον αρχηγό της.

Η πιο συχνή λύση που έχουμε δει και στο παρελθόν (πχ στο ΠΑΣΟΚ) είναι να τον υποκαταστήσει κάποιο άλλο πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος. Ένας άνθρωπος του προέδρου δηλαδή που θα εκφράζει τις θέσεις του.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ο χρόνος για τις εκλογές ήταν σχετικά σύντομος. Ο Ανδρουλάκης ανέλαβε δράση αρχές του 2022 και αρχές καλοκαιριού του 2023 είχαμε στην Ελλάδα εκλογές.

Τώρα ο πολιτικός χρόνος αναμένεται μακρύς. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν αναμένονται εκλογές πολύ σύντομα.

Πώς μπορεί λοιπόν να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο ο Κασσελάκης; Υπάρχει μία λύση που είναι, πάντως, σχετικά σύνθετη.

Ο Κασσελάκης μπορεί να μπει στη Βουλή αν παραιτηθούν βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κασσελάκης υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας από το οποίο εξελέγησαν τελικά τρεις. Ο Κασσελάκης είναι συνεπώς 6ος επιλαχών στην σχετική λίστα.

Εάν λοιπόν ένας εκ των 3 εκλεγμένων βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (Οθων Ηλιόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) παραιτηθεί και στην συνέχεια παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Αθανάσιος Τσακρής, Γεωργία Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής και κατ επέκταση πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αρχή μπορεί να γίνει εύκολα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη που τον στηρίζει ανοιχτά. Για τους επιλαχόντες δεν είναι τόσο σίγουρο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣΣΥΡΙΖΑεκλογέςπροεδρος
Keywords
Τυχαία Θέματα