Ρεύμα: Επιφυλακή για ευστάθεια του συστήματος και αποφυγή «μπλακ άουτ»

Την αποφυγή ενός “μπλακ άουτ”, λόγω της πτώσης των αναγκών και της ζήτησης τη μέρα του Πάσχα και τη Δευτέρα έχει στόχο το πλάνο που έχουν καταστρώσει οι Διαχειριστές μέσα από την ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων και κύρια ο ΑΔΜΗΕ που αποφασίζει “πόθεν” προέρχεται και πόσο είναι το φορτίο που απαιτείται για την κάλυψη των εθνικών αναγκών.

Συγκεκριμένα η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ

στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, αλλά και την απουσία υποδομών αποθήκευσης που θα μπορούσαν να “φυλάξουν” πολύτιμα “πράσινα” φορτία, δημιουργεί κινδύνους ευστάθειας.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει ο ΑΔΜΗΕ η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ που παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, ειδικά, μια περίοδο χαμηλής ζήτησης όπως του Πάσχα, την ώρα που λείπει, βέβαια η δυνατότητα αποθήκευσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του ΑΔΜΗΕ το σύστημα βρέθηκε. την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με υψηλή ηλιοφάνεια και ο Διαχειριστής υποχρεώθηκε να περικόψει για κάποιες ώρες παραγωγή ΑΠΕ αλλά και εισαγωγές.

Χαρακτηριστικές για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΔΜΗΕ ήταν οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου του Διαχειριστή, Ιωάννη Μάργαρη, στο 4ο Power & Gas Forum. «Η λειτουργία μας κινείται στα όρια», σημείωσε περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, «το Πάσχα θα είναι μεγάλη δοκιμασία».

Όπως πρόσθεσε, μία παρενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τάσεις που αναπτύσσονται – φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του Ευρωπαϊκού συστήματος από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων.

Το πλάνο

Στο φόντο αυτό, στόχος του πλάνου που έχει συνταχθεί είναι μέσα από την καλύτερη δυνατή συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες και να καθοριστεί πρόγραμμα ροής φορτίου ώστε να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος.

Έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προετοιμάσει ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ, που θα το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης υπάρχει σχέδιο για περιορισμό των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, απενεργοποίηση όσων μονάδων μπορούν να βγουν εκτός. Να σημειωθεί ότι οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ. Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν, επίσης, περικοπές εισαγωγών και λειτουργία έξι αντλιών στα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Σφηκιάς της ΔΕΗ για να απορροφήσουν την αυξημένη παραγωγή.

Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια , οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Τα προβλήματα ευστάθειας, όμως, εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων, κάτι που δεν είναι εύκολο, εξ ου οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.

Ειδικότερα, με βάση εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, στην περίπτωση της Κυριακής του Πάσχα, προβλέπεται πτώση των φορτίων ακόμα και στα 3.750 μεγαβάτ για τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η πραγματική ζήτηση να είναι ακόμη πιο χαμηλή. Για σήμερα Μεγάλο Σάββατο, η πρόβλεψη είναι υψηλότερα με 4.800 μεγαβάτ το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 9 Απριλίου, η πραγματική ζήτηση στο σύστημα βρέθηκε στα 2.640-2.950 μεγαβάτ το μεσημέρι, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης φορτίου 4.600-4.900 μεγαβάτ.

Γιώργος Αλεξάκηςρεύμα ηλεκτρικό ρεύμαΜΠΛΑΚ ΆΟΥΤ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα