«Πολίτες του Ράιχ»:Η σύνθεση της οργάνωσης και τα σχέδια πραξικοπήματος

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ήδη 8 από τους 25 συλληφθέντες της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν ανατροπή του πολιτεύματος στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα, Πέτερ Φρανκ, τους βαραίνουν κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία.

Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός» με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας

και την θεωρία QAnon. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Οι σημερινές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι η Γερμανία βρίσκεται σε εγρήγορση όταν πρόκειται για την απειλή εξτρεμισμού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστράιτ, αναφερόμενος στην εξάρθρωση του ηγετικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbuerger).

Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, ο εκπρόσωπος Αρνε Κόλατς, ερωτώμενος σχετικά με τη σύλληψη ενός εν ενεργεία στρατιωτικού ως μέλους της οργάνωσης, τόνισε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εφαρμόζουν πολιτική «μηδενικής ανοχής» στα εξτρεμιστικά στοιχεία. «Κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι εμάς πέρα από το όριο ανοχής», είπε ο κ. Κόλατς.

Πολύπλοκη δομή με «συμβούλιο» και «ένοπλο βραχίονα»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως από το πρωί στον γερμανικό Τύπο, η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» διέθετε σύνθετη δομή με πολλά επίπεδα δράσης. Κομβικός φαίνεται ο ρόλος ενός «κεντρικού συμβουλίου» που συνεδρίαζε σε τακτική βάση από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικά θέματα τον «συντονισμό» ενεργειών ανατροπής του πολιτεύματος και δημιουργίας νέων κρατικών δομών.

Κεντρικό πρόσωπο στους «Πολίτες του Ράιχ» σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση φέρεται να έχει ο 71χρονος Χάινριχ Ρόις, απόγονος και πρίγκηπας του θρόνου της Θουριγγίας. Σημαντικό κρίκο στην οργάνωση φέρεται επίσης να αποτελεί και η δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν.

Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ότι η οργάνωση διέθετε και καλά δομημένο «ένοπλο» βραχίονα, στον οποίο μετείχαν μέλη του γερμανικού στρατού, στελέχη των πρώην ενόπλων δυνάμεων της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ πολλοί φέρονται να προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Μπούντεσβερ.

ΓερμανίαΠραξικόπημαοργάνωσηΣΥΛΛΗΨΕΙΣΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΙΧREICHSBUERGER
Keywords
Τυχαία Θέματα