Ξανά στο «κόκκινο» η Wall Street-Δυναμώνει ο «πονοκέφαλος» της ύφεσης

Με απώλειες για πέμπτη διαδοχική μέρα ξεκίνησαν οι συναλλαγές στη Wall Street, καθώς τα «καμπανάκια» για μια επικείμενη ύφεση αντιστάθμισαν την αισιοδοξία γύρω από τις εξελίξεις στην Κίνα, η οποία χαλαρώνει τους αυστηρούς κανόνες της «Zero Covid» πολιτικής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (7/12) ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,19% στις 33.532,66 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,28% στις 3.930,30 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,68% στις 10.939,94 μονάδες.

«Όλο και περισσότεροι επενδυτές, αναλυτές

και τράπεζες προειδοποιούν για ύφεση. Την ίδια στιγμή η αγορά προετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed. Ο φόβος είναι μήπως οι αυξήσεις επιτοκίων και ο αυξημένος πληθωρισμός οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Οι traders μέχρι πρότινος θεωρούσαν βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μόλις 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Δηλαδή, μια μικρότερη παρέμβαση σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (75 μονάδες βάσης). Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία εντός της εβδομάδας, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το τι να περιμένουν από τη Fed.

Στα μάκρο της ημέρας, η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, με τον όγκο των αιτήσεων να μειώνεται κατά 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη, παρά την πτώση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Ενυπόθηκων Δανείων. Την ίδια ώρα, η παραγωγικότητα κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν καλύτερη από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας ήταν σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής σε σύγκριση με την παραγωγή, αυξήθηκε κατά 2,4% για την περίοδο, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικά αναφερόμενο 3,5%. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,8%.

WALL STREET ΗΠΑZERO COVIDεπενδυτέςύφεσηενυπόθηκα δάνειαπαραγωγικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα