Κοντά στα χαμηλά του 2022 το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (7/12), με το μπρεντ να διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του για φέτος, δεχόμενο πιέσεις από την ανησυχία για ύφεση, αλλά και τη χαλάρωση των φόβων ότι ένα δυτικό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα περιόριζε σημαντικά την προσφορά.

Οι

προειδοποιήσεις από μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ σχετικά με μια πιθανή ύφεση το επόμενο έτος στάθμισαν και στήριξαν το αμερικανικό δολάριο. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να μειώνει την όρεξη για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Το μπρεντ άγγιξε νωρίτερα τα 77,74 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε ακόμα και στα 72,25 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν ακόμη έκδηλη αβεβαιότητα στις αγορές σήμερα», δήλωσε ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rstad Energy, προσθέτοντας ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία μπορεί να μην πέσει τόσο πολύ όσο αναμενόταν νωρίτερα.

Το μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια την Τρίτη για δεύτερη φορά το 2022 και εξισορρόπησε τα κέρδη του έτους, τα οποία είχαν ανεβάσει τις τιμές κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμα, οι φόβοι ότι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην προσφορά χαλαρώνουν. Η Ρωσία, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Vedomosti, εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων πετρελαίου σε ορισμένες χώρες για να αντιμετωπίσει το πλαφόν που επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις.

Κάποια υποστήριξη για τις τιμές προήλθε από τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη τις πιο σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της κατά του COVID από την έναρξη της πανδημίας, χαλαρώνοντας τους κανόνες που, περιόρισαν μεν την εξάπλωση του ιού, έπληξαν δε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και προκάλεσαν διαμαρτυρίες.

Υποστηρικτικά λειτουργεί και η έκθεση της Τρίτης από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας που θα φανεί αν θα επιβεβαιώσουν μεγάλη πτώση των αποθεμάτων αργού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,08% στα 74,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει οριακά 0,03% στα 79,37 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 2,099% στα 141,395 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,06% στα 1.783,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,95% στα 22,55 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,50% στα 3,7992 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0492 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,08% στο 1,2147 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8638 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤχρυσόςασήμιχαλκόςδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα