Οι προβλέψεις για τις αυξήσεις σε μισθούς και ενοίκια

Φρένο στις προσδοκίες για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η ανάγκη για περιορισμό του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αναβολή των αποφάσεων για αυξήσεις.

«Έχουμε πολλές επιχειρήσεις που πρέπει να ανακάμψουν. Άρα δεν μπορούμε να πάμε σε αυξήσεις» εκτίμησε χθες (17/5) κυβερνητικός παράγων που τόνισε ότι «πάμε σε δυναμική ανάκαμψη όταν θα γυρίσουμε στο ΑΕΠ και στο επίπεδο ανεργίας του 2019, εκεί θα υπάρξει άνοδος μισθών».

«Κρατήσαμε ένα κατώφλι

κοντά στον κατώτατο μισθό παρά την πίεση από την ύφεση, και άρα θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής και για τον κατώτατο μισθό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι και το 2022 θα είναι μια μεταβατική περίοδος. «Δεν μπορεί να αλλάξεις ένα κατώτατο μισθό που ορίστηκε με δεδομένα του 2019. Θα επανέλθει η οικονομία εκεί που ήταν το 2019 και λιγο πριν ή λίγο μετά, ανάλογα θα γίνει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού» επεσήμανε.

Απαντώντας δε στην έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει μοντέλα πολιτικής που έχουν εγκαταλειφθεί ακόμη και στην μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με άλλες χώρες της Δύσης.

«Στις ΗΠΑ το παραγωγικό κενό ήταν ανύπαρκτο και τώρα υπάρχει υπερθέρμανση που δεν έχει καμία σχέση με μας. Συνεπώς, αυτές οι προπαραμονές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανεργία και το παραγωγικό κενό. Η αύξηση δε γίνεται τυφλά αλλά στη βάση και μακροοικονομικών δεδομένων» ανέφερε ο ίδιος παράγων και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο πακέτο βοηθείας το οποίο προφανώς πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις και ευνοεί την ταχύτατη δημιουργία θέσεων εργασίας». Όπως δε σημείωσε στις ΗΠΑ υπάρχουν 8,1 εκ. ανοικτές θέσεις εργασίας, ρεκόρ όλων των εποχών, με 1,2 εκατ. θέσεις περισσότερες από τις προλήψεις

Πάντως εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλει άμεσα από εφέτος στην αύξηση πραγματικών μισθών κατά 0,64%, που όμως τριπλασιάζεται σε 1,92% το 2022, μόνο και μόνον εξ αιτίας των άμεσων επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η ανάκαμψη και στα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα επιφέρει ώθηση και στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στις τιμές των ακινήτων. «Υπάρχει πίεση στα ακίνητα από την επιστροφή του Airbnb, την αύξηση των μισθών και του ΑEΠ. Θα φανεί και στα ενοίκια» τονίζεται σχετικά.

Γιώργος Αλεξάκης

ΜΙΣΘΟΙενοίκιαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα