«Φρένο» στην ανάπτυξη της Ιαπωνίας: Μειώθηκε 1,3% το ΑΕΠ α’τριμήνου

Κατά 1,3% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (18/5).

Η συρρίκνωση αυτή, που διέκοψε την επάνοδο της ιαπωνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλεπόταν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν υποχώρηση του ΑΕΠ

κατά 1,1%.

Κυριότερη αιτία, η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-1,4%), εν μέσω της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου σε πολλές νομαρχίες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές της χρονιάς.

«Ο μαρασμός του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο», λόγω της νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Απρίλιο και πρόσφατα παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαΐου εν μέσω του τέταρτου κύματος μολύνσεων, εκτιμούσε ο οικονομολόγος Ναόγια Οσικούμπο σε σημείωμα της SuMi Trust που διανεμήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης και την αύξηση της κατανάλωσης «φρενάρει» η βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ιαπωνία σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες.

ιαπωνική οικονομίασυρρίκνωση του ΑΕΠπρώτο τρίμηνονοικοκυριά
Keywords
Τυχαία Θέματα