Μικτά πρόσημα στις Ευρωαγορές- Τα βλέμματα στα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία

11:53 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Με μικτά πρόσημα ανοίγουν τη συνεδρίαση και το μήνα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα (1/9), με το επενδυτικό κοινό να αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας), που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx ανοίγει με οριακά κέρδη 0,03% στις 458,33 μονάδες.

Από τους κλάδους ξεχωρίζουν οι μετοχές της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο), με άνοδο 1,6%, αφού οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου

για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Aντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατά 1,26%, με το γερμανικό ινστιτούτο ifo να επισημαίνει την επιδείνωση του κλίματος τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικά, σχεδόν οι μισοί αυτοκινητοπαραγωγοί είπαν ότι η έλλειψη παραγγελιών παρεμπόδιζε την παραγωγή.

Επιστρέφοντας στους δείκτες ανά περιοχή, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,7% στις 15,936 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχει μικρή άνοδο 0,08% στις 7,322 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει κατά 0,36% στις 7,456 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχει ήπια άνοδο 0,19% στις 28,886 μονάδες, ο ισπανικός IBEX κατά 0,20% στις 9.524,50 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI ανεβαίνει υψηλότερα κατά 0,66% στις 6.215 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon, ο Stoxx έκλεισε τον Αύγουστο 2,8% χαμηλότερα, λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων, των αδύναμων στοιχείων για την ευρωπαϊκή οικονομία και της απαισιοδοξίας για την επαναλειτουργία της Κίνας.

Σήμερα πάντως, το Πεκίνο έδωσε ώθηση στο παγκόσμιο κλίμα, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης διευθυντών αγορών μεταποίησης Caixin/S&P ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδειξε επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο.

Επιπλέον, το επενδυτικό κοινό αναμένει από τις ΗΠΑ στοιχεία για την αγορά εργασίας με τους οικονομολόγους να προβλέπουν 170.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδυτές ψάχνουν για σημάδια σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να «παγώσει» τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος πιθανότητα 89% παύσης της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME, αλλά η εικόνα από εκεί και πέρα είναι πιο ασαφής.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣΟικονομικά στοιχείαθέσεις εργασίαςΕυρωζώνηΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα