Κίνα: Ο Σι έθεσε το πλαίσιο της επόμενης 5ετίας

Tο 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να σηματοδοτήσει την πορεία της Κίνας τα επόμενα χρόνια. Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε το στίγμα του, σε μία εναρκτήρια ομιλία με πολλές αναφορές στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

«Προχωρήστε σε μια γερή ανακαίνιση του σπιτιού προτού να έρθουν οι βροχές και ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις σοβαρές δοκιμασίες των σφοδρών ανέμων, των υψηλών κυμάτων, ακόμη και των άγριων θαλασσών», ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Κινέζου ηγέτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σι

μίλησε για δύο ώρες εστίασε κυρίως στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα», τόνισε ο Σι στους περίπου 2.300 συνέδρους. Αν και δεν κατονόμασε ευθέως τις ΗΠΑ ως μείζονα απειλή εθνικής ασφαλείας, επέμεινε στην ανάγκη να οικοδομήσει η χώρα του ισχυρότερο στρατό, παγκόσμιας κλάσης, και να «ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ειρηνικές περιόδους». «Η επίλυση του προβλήματος της Ταϊβάν είναι υπόθεση του κινεζικού λαού και μόνον», υποστήριξε ο Κινέζος ηγέτης.

{https://twitter.com/XHNews/status/1582209336579100675}

Εχοντας ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να σπάσει την παράδοση της μεταμαοϊκής εποχής και να εξασφαλίσει και τρίτη πενταετή θητεία – κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα ανακοινωθεί η νέα κομματική ηγεσία.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Σι υπερασπίστηκε την πολιτική της «μηδενικής COVID», υπογραμμίζοντας ότι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων έχουν προτεραιότητα έναντι των προσωρινών προβλημάτων στην οικονομική ανάπτυξη.

ΚίναΣι Τζινπίνγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα