Ισλανδία: Η νέα κυβέρνηση μεταθέτει τους στόχους για το πλεόνασμα

Η Ισλανδία μετέθεσε κατά δύο χρόνια τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στη μείωση του πληθωρισμού και να ανοίξει τον δρόμο για μείωση του υψηλότερου κόστους δανεισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει στο 1,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και να μειωθεί σταδιακά έως το 2028, με πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2029, σύμφωνα με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Πέρυσι, η τρικομματική

κυβέρνηση στόχευε σε επίτευξη πλεονάσματος έως το 2027, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Το πιο σημαντικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν», είπε από το Ρέικιαβικ ο Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, νέος υπουργός Οικονομικών, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Η ισλανδική κεντρική τράπεζα παλεύει με την αύξηση των τιμών, που εξακολουθεί να παραμένει η ταχύτερη ανάμεσα στα πλούσια ευρωπαϊκά κράτη, μετά την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 9,25% από τον περασμένο Αύγουστο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, τέσσερις ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν κλονίσει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας, αφήνοντας το 1% του πληθυσμού χωρίς σπίτι, καθώς μια ολόκληρη πόλη κατέστη ακατοίκητη. Η κυβέρνηση πρόσφερε 61 δισ. ισλανδικές κορόνες (400 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση για την απώλεια των σπιτιών τους, καθώς κι ένα προνοιακό πακέτο, που ανέρχεται σε 80 δισ. κορόνες, για τη διευκόλυνση σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

#Ισλανδία #ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ #δημοσιονομική_πειθαρχία #πληθωρισμός #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
islandia-i-nea-kyvernisi-metathetei-tous-stochous-gia-to-pleonasma.htm
Τυχαία Θέματα