Ιράν: Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχμπέρ, αντικαταστάτης του Ραϊσί-Τα επόμενα βήματα

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Βάσει

του Συντάγματος της χώρας, ο πρώτος αντιπρόεδρος είναι μέρος ενός τριμελούς συμβουλίου, μαζί με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αρχηγό του δικαστικού σώματος, το οποίο θα οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές εντός 50 ημερών από το θάνατο του προέδρου.

Ο 68χρονος Μοχμπέρ διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί.

Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad).

Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

#Ιράν #ΜΟΧΜΠΕΡ #Ραϊσί #αντιπρόεδρος
Keywords
Αναζητήσεις
iran-o-protos-antiproedros-mochber-antikatastatis-tou-raisi-ta-epomena-vimata.htm
Τυχαία Θέματα