Πρωινό σχόλιο: Γιατί το market cap του ΧΑ αυξήθηκε περισσότερο από το Γενικό Δείκτη

08:12 20/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Wall Street, έκανε το δικό της θαύμα με τη δεύτερη προσπάθεια αμέσως μετά την πρώτη. Ο δείκτης S&P500 σημείωσε άνοδο κι απέχει περίπου 0,5% από νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο δείκτης DJIA σημείωσε το ιστορικό κλείσιμο πάνω από τις 40.000 μονάδες.

Είναι πραγματικά οξύμωρο να συγκρίνουμε τις 1.500 μονάδες του ΧΑ με τις 40.000 του Dow Jones. Για τη Wall Street είναι ιστορικό υψηλό, για εμάς είναι υψηλό 13 ετών. Και δεν ήταν ακριβώς τα καλύτερα χρόνια.

Καθώς όμως η ελληνική οικονομία έχει εξέλθει από την κρίση και κάνει τα πρώτα βήματα στην ανάπτυξη που είναι και τα πιο δύσκολα, το ΧΑ παρακολουθεί

την προσπάθεια αυτή και τις διεθνείς τάσεις και η κεφαλαιοποίησή του αυξάνεται έχοντας ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να νιώθουν ανήσυχα. Μήπως έχουμε ακριβύνει αρκετά;

Το θέμα με μία οικονομία που αναπτύσσεται και με εταιρίες που προοδεύουν είναι ότι αυτό αποτυπώνεται στην τιμή τους, όπως αποτυπώνεται και στα κέρδη τους. Είδαμε για παράδειγμα ότι οι 4 συστημικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο φέτος και δεν είναι καν το ισχυρό τους τρίμηνο. Φαίνεται ότι η αγορά όπως κάνει συνήθως θα προεξοφλήσει αυτό το φαινόμενο και θα αρχίσει να τοποθετεί τις τιμές εκεί που αναμένονται τα προσδοκώμενα κέρδη.

Έτσι τα re-ratings ξεκινούν στην πραγματικότητα από το ταμπλό και στο δρόμο συνταιριάζουν με τους στόχους που θα θέσουν οι αναλυτές. Αυτό άλλωστε είναι η ουσία της θεωρίας των αποτελεσματικών αγορών, ότι η τιμή ενσωματώνει τις πληροφορίες. Και ναι, το ΧΑ δεν είναι η πιο αποτελεσματική από τις αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρηματιστήριο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 100 δισ. ευρώ, ήταν αυτή που είχε –πριν τη χάσει για πολλά χρόνια το ΧΑ- το Νοέμβριο του 2009, με το Γενικό Δείκτη, περίπου στις 2.400 μονάδες. Δεν ήταν και τίποτα το τρομερό, δεν ήταν οι 4.500-5.000 μονάδες.

Υπάρχουν πολλές διαφορές από εκείνη την περίοδο, αλλά θα θέλαμε να θυμίσουμε μερικές που έχουν σημασία. Για παράδειγμα η Coca-Cola. Έχει κεφαλαιοποίηση 12 δισ. ευρώ. Η τιμή επιστρέφει σε ιστορικά υψηλά είναι πάνω από τα 32 ευρώ. Αποτυπώνεται αυτό στο Γενικό Δείκτη; Όχι και ούτε μπορεί να αποτυπωθεί η προσθήκη 3 δισ. ευρώ και πλέον μέσα σε λίγους μήνες φέτος, στην κεφαλαιοποίησή της στο Γενικό Δείκτη.

Διότι η μετοχή είναι εισηγμένη σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, εκεί που πραγματοποιούνται ουσιαστικά οι συναλλαγές. Εκεί γίνονται οι συναλλαγές της, όχι  στο ΧΑ. 

Για αυτό άλλωστε τη βλέπουμε να κάνει ημερήσιους τζίρους που μία φορά στις δέκα ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Ενώ οι τράπεζες και άλλες μετοχές, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, το Jumbo, τζιράρουν στο ΧΑ εκατομμύρια καθημερινά. Η Coca-Cola σπάνια είναι μεταξύ των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, αλλά ουσιαστικά αυτή ανέβασε την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ με την άνοδό της πάνω από 25% σε λίγους μήνες φέτος.

Και όχι, δεν είναι το βαρύτερο χαρτί του Γενικού Δείκτη. Το βαρύτερο χαρτί του Γενικού είναι η Εθνική Τράπεζα με συμμετοχή 11,63%, η  Coca-Cola είναι δεύτερη με 9,98%. Συνέβαλε περισσότερο στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς από ότι στο Γενικό Δείκτη.

Η Εθνική Τράπεζα έχει τώρα, κεφαλαιοποίηση 7,73 δισ. ευρώ. Είχε τη μισή της Coca-Cola, μέχρι πολύ πρόσφατα. Η άνοδος της Εθνικής με 34% φέτος έχει συμβάλλει στην άνοδο του Γενικού Δείκτη Σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο, έχει μεγαλύτερο βάρος στο δείκτη, αλλά στην κεφαλαιοποίηση, είναι πίσω από την Coca-Cola.

Άλλη περίπτωση είναι η ΤΙΤΑΝ επίσης. Κι εδώ έχουμε μία διεθνή εταιρία που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό. Η κεφαλαιοποίηση είναι σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ. Η μετοχή στο τέλος του 2023, ήταν στα 21,45 ευρώ. Είναι στα 30,6 ευρώ τώρα. Η καλή εταιρία αύξησε μόνον φέτος σχεδόν κατά 800 εκατ. ευρώ την κεφαλαιοποίησή της και πάνω από 1 δισ. ευρώ, αν μετρήσουμε από το Νοέμβριο. Στο Γενικό Δείκτη του ΧΑ έχει συμμετοχή 4,21%.

Συμπερασματικά, ο υπολογισμός του market cap ως μέτρο για το αν είναι ακριβή η αγορά, πρέπει να μας απασχολήσει αργότερα διότι παραμένουμε κάτω από το 50% του ΑΕΠ. Κι επίσης η αγορά θα ανεβεί, όταν κερδίσουν πόντους οι τράπεζες. Είναι πολύ κάτω σε σχέση με τις ιστορικές συγκρίσεις του Γενικού Δείκτη, στον οποίο έχουν μεγάλη παρουσία.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-giati-to-market-cap-tou-cha-afxithike-perissotero-apo-to-geniko-deikti.htm
Τυχαία Θέματα