Ιαπωνία: Ανώτατο δικαστήριο «αθωώνει» την κυβέρνηση για τη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν είναι υπεύθυνη για τις ζημιές για τις οποίες ζητούν να αποζημιωθούν πολίτες των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, απεφάνθη την Παρασκευή (17/6) το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ένα τεράστιο τσουνάμι που ξεκίνησε από σεισμό 9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011 έπληξε τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Fukushima

Daiichi της Tokyo Electric Power (Tepco), προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ενάγοντες είχαν ζητήσει αποζημίωση τόσο από την Tepco όσο και από τη χώρα σε πολλές ομαδικές αγωγές και τον Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την εντολή για την Tepco να καταβάλει αποζημίωση 1,4 δισεκατομμυρίου γιεν σε περίπου 3.700 άτομα.

Περίπου 470.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν ακόμη και τώρα.

Κατώτερα δικαστήρια είχαν διχαστεί ως προς την έκταση της ευθύνης της κυβέρνησης να προβλέψει την καταστροφή και να διατάξει την Tepco να λάβει μέτρα για την αποτροπή της.

ιαπωνίαφουκουσιμαΑνώτατο Δικαστήριο
Keywords
Τυχαία Θέματα