Στους χαμένους της περσινής χρονιάς η Γαλαξίας

Στους χαμένους της περσινής χρονιάς φαίνεται ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, με οριακή υποχώρηση πωλήσεων και σημαντική μείωση της κερδοφορίας.

Τα οικονομικά μεγέθη της, ΠΕΝΤΕ ΑΕ, γνωστής στο ευρύ κοινό ως Γαλαξίας, συμπιέστηκαν σημαντικά το 2021 την ώρα που το σύνολο της αγοράς σούπερ μάρκετ «έτρεχε» με ανάπτυξη 1,54% με βάση τα στοιχεία της Nielsen.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 1,54% σε σχέση με το 2020

και διαμορφώθηκαν στα 503,641 εκατ. ευρώ. Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και η κερδοφορία με τα καθαρά της αποτελέσματα να διαμορφώνονται στα 13, 3 εκατ. ευρώ από τα 21,3  εκατ. ευρώ του 2020 παρουσιάζοντας μείωση κατά 37,38%.

Η Γαλαξίας παραμένει χωρίς δανεισμό και παρά την οριακή υποχώρηση των πωλήσεων βελτίωσε την καθαρή θέση της κατά 2,23% ενώ τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν κατά 6,06%.

Ανάπτυξη δικτύου

Το 2021 ενίσχυσε το δίκτυο καταστημάτων της κατά 2,39% προσθέτοντας δύο ιδιόκτητα καταστήματα σε Λαύριο και Κόρινθο και δυο μισθωμένα το Μενίδι και στην Ιπποκράτειο.  Στο τέλος του 2021 το δίκτυο της αριθμούσε 171 καταστήματα από 167 της προηγούμενης χρονιάς. Από τα 171 καταστήματα τα 89 είναι ιδιόκτητα και τα 82 μισθωμένα.

Εντός του 2022 ήδη λειτούργησε ένα ακόμη εκμισθωμένο κατάστημα στα Καμένα Βούρλα ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους 2022 επιπλέον και άλλο ένα νέο ιδιόκτητο υποκατάστημα στην Κόρινθο. Οι συνολικές επενδύσεις στη χρήση που έκλεισε ήταν ύψους 19,4 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της κατευθύνθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου.

Ίδρυση και λειτουργία logistics

Στην επόμενη τριετία η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου της με επέκταση των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, στις προτεραιότητες είναι η ίδρυση Logistics, η παράλληλη ανάπτυξη της μηχανογράφησης της εταιρείας και η δημιουργία ορθολογικού αποθέματος για την άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης:

ITX Ελλάς: Επιστροφή σε επιδόσεις 2019 για τον όμιλο της Zara

Πλαίσιο: Άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες, αυξημένο μέρισμα και πιθανή επιστροφή κεφαλαίου

Keywords
Τυχαία Θέματα