Η αμερικανική οικονομία ακολουθεί ανώμαλη πορεία προς την ήπια προσγείωση

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν μια ευμετάβλητη εβδομάδα, με το κλίμα της αγοράς να επηρεάζεται από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τις ηπιότερες λιανικές πωλήσεις και τα ήπια σχόλια από τον πρόεδρο της Fed του Σικάγο Austan Goolsbee. Μετά την πτώση κατά 1,4% την Τρίτη, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% την Τετάρτη. Μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, ο δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο ακόμη 0,6% για να διεκδικήσει νέο υψηλό ρεκόρ, ωστόσο υποχώρησε 0,5% την Παρασκευή για να κλείσει την εβδομάδα λίγο πάνω από τις 5.000 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 4,9% από την αρχή του έτους.

Όπως σημειώνει η UBS, βασική εστίαση για τους επενδυτές παραμένει το πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές εκπλήξεις των δεδομένων. Όμως, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω μεταβλητότητα, «συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα οικονομικό σκηνικό σύμφωνο με το βασικό σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης».

Συγκεκριμένα:

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να παραμείνουν υγιείς εν μέσω μιας σταθερής αγοράς εργασίας

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, παρασυρόμενες από τη μείωση των εισπράξεων στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και στα πρατήρια βενζίνης εν μέσω κρύου καιρού. Η μείωση κατά 0,8% για τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σηματοδότησε την πιο απότομη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, αλλά ακολούθησε μια ισχυρή επίδοση κατά την περίοδο των διακοπών.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα τον Ιανουάριο έδειξε αύξηση σε υψηλό 31 μηνών. Πιστεύουμε ότι παρά την πιθανή επιβράδυνση της δυναμικής φέτος, οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν υγιείς, δεδομένης της δύναμης της αγοράς εργασίας. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η αύξηση των μη γεωργικών μισθοδοσιών για τον Ιανουάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Κοιτάζοντας πέρα από τους πρωταρχικούς αριθμούς, βλέπουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια μέτρια πτωτική τάση, με την ακόμα χαμηλή ανεργία να στηρίζει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες

Τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) όσο και ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΔΤΠ) για τον Ιανουάριο ήταν θερμότεροι του αναμενόμενου. Ωστόσο, η ισχύς του ΔΤΚ αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις των τιμών στην αρχή του έτους για κατηγορίες που εξαρτώνται από την εργασία, όπως οι ιατρικές υπηρεσίες, η ασφάλιση και η επισκευή αυτοκινήτων και ο παιδικός σταθμός- και αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός σε αυτές τις κατηγορίες θα είναι χαμηλότερος τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Επίσης, το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών ήταν σε υψηλό εννέα μηνών, 0,56%, αλλά η κατηγορία των ενοικίων αυξήθηκε μόνο κατά 0,36% - η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο από το 1995.

Οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed πιθανότατα δεν είναι ακόμη μακριά, παρά τα ανάμεικτα σχόλια των κορυφαίων αξιωματούχων. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να ζητήσει μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σημειώσει «ουσιαστική και ικανοποιητική πρόοδο» στην επιβράδυνση του ρυθμού του πληθωρισμού και ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Goolsbee δήλωσε ότι τα ελαφρώς υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό για μερικούς μήνες θα εξακολουθούσαν να συνάδουν με μια πορεία επιστροφής στο στόχο της Fed για το 2% και ότι είναι σημαντικό να μην κρίνουμε την τάση του πληθωρισμού από τον αριθμό ενός μήνα.

Αν και δεν αναμένουμε ότι η πορεία προς τη μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα είναι ομαλή, διατηρούμε την άποψη ότι μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας ευνοεί τα ποιοτικά ομόλογα και τις μετοχές. Βλέπουμε επίσης ευκαιρίες στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες επωφελούνται περισσότερο από τα χαμηλότερα επιτόκια. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της αγοράς, συνιστούμε αμυντικές δομημένες στρατηγικές, πετρέλαιο, χρυσό και αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

#UBS #αμερικανική_οικονομία #ΑΝΩΜΑΛΗ_ΠΟΡΕΙΑ #ΗΠΙΑ_ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα