Γκάφα με το πετρέλαιο θέρμανσης !

Στην... καλή πίστη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο με νοικοκυριά, επαφίεται το υπ. Οικονομικών για να εισπράξει τον ΕΦΚ από το πετρέλαιο θέρμανσης !Το υπ. Οικονομικών καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες, και επαγγελματίες ανά την Ελλάδα που «συγκατοικούν» σε πολυκατοικίες μαζί με νοικοκυριά,
να καταθέτουν... υπεύθυνες δηλώσεις στην εφορία τους, όπου θα αναγράφουν τις ποσότητες πετρελαίου που κατανάλωσαν, ώστε μετά εκείνη να τους υπολογίζει τον επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογεί.

Το τρόπο αυτό επέλεξε το υπουργείο για να επιλύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου, το οποίο θα χρησιμοποιούν από φέτος για τη θέρμανσή τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τι ακριβώς έχει συμβεί ; Από φέτος, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, αυξάνεται από τα 21 ευρώ στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο, με σκοπό από του χρόνου να εξομοιωθεί πλήρως με αυτόν του ντίζελ κίνησης (τα 412 ευρώ/χλιόλιτρο). Αντίθετα όμως για τα νομικά πρόσωπα, η εξομοίωση του ΕΦΚ ισχύει αυτόματα από φέτος.
Η ρύθμισηΡύθμιση που δημιουργεί πρακτικά ζητήματα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες ανά την Ελλάδα όπου νοικοκυριά «συγκατοικούν» με επιχειρήσεις, μαγαζιά και επαγγελματίες. Για τις περιπτώσεις αυτές, που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, οι εταιρείες εμπορίας και οι διανομείς έχουν ενημερώσει εδώ και καιρό το υπουργείο ότι αδυνατούν να εκδίδουν τιμολόγια με διαφορετικό ΕΦΚ, - άλλον για το νομικό πρόσωπο και άλλο για το νοικοκυριό- διότι πολύ απλά το πετρέλαιο αφορά στον καυστήρα της πολυκατοικίας, και όχι των διαμερισμάτων ή των καταστημάτων του κτιρίου ξεχωριστά.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επελέγη η... πρωτότυπη λύση, τα νομικά πρόσωπα να παραλαμβάνουν πετρέλαιο με το μειωμένο ΕΦΚ, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, και στη συνέχεια να υποβάλουν δύο φορές το χρόνο δηλώσεις στην αρμόδια εφορία, ώστε εκείνη να τους υπολογίζει τον επιπλέον ΕΦΚ που τους αναλογεί (π.χ. 412-60= 352 ευρώ), καθώς και τον επιπλέον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτόν τον ΕΦΚ. Τα στοιχεία θα τα «τσεκάρει» με τις καταστάσεις που υποχρεούνται να αποστέλλουν στην εφορία οι διανομείς πετρελαίου (εταιρείες, βυτιοφορείς, πρατηριούχοι). Αν μάλιστα δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιο νομικό πρόσωπο χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση με μειωμένο ΕΦΚ, θα επεμβαίνει το ΣΔΟΕ.Στη μάχη και τα κοινόχρηστα !
Ακόμη πιο μπερδεμένη είναι η διαδικασία που προβλέπει η απόφαση για τον ακριβή υπολογισμό της ποσότητας που κατανάλωσε ο επιχειρηματίας ή καταστηματάρχης που στεγάζεται σε μια πολυκατοικία, ώστε να διαπιστωθεί αν λέει την αλήθεια. Σύμφωνα με την απόφαση θα χρησιμοποιούνται τα κοινόχρηστα, μέσω των οποίων θα προκύπτουν τα λίτρα που κατανάλωσε κάθε ένοικος, γι' αυτό και οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων θα πρέπει να αποστέλλουν τις αποδείξεις πληρωμής στις ΔΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα