Δεν αποκλείει την ελληνική χρεοκοπία ο Σόιμπλε

Δεν τα βρίσκουν Μέρκελ - Σαρκοζί ως προς τη μόχλευση του ΕΤΧΣ... "Υπερβολικά αισιόδοξες" οι εκτιμήσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος , λέει το ΔΝΤ.
Δεν αποκλείει την ελληνική χρεοκοπία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε,
όπως δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας».

Στο μεταξύ, "πάγο" στο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης βαζει η διαφωνία Γαλλίας και Βερολίνου σχετικά με την αύξηση των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Από την πλευρά της η Γαλλία προτείνει τη μετατροπή του ΕΤΧΣ σε τράπεζα, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος μόχλευσης του. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Με τη σειρά τους, ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η γερμανική κυβέρνηση αρνούνται να δώσιυν θετική ψήφο στη γαλλική πρόταση, επισημαίνοντας ότι "στη Γερμανία ο συνασπισμός είναι διαιρεμένος για το ζήτημα. Δεν είναι μόνο η Merkel που πρέπει να πείσουμε".

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες έφυγαν από τη συνάντηση αρνούμενοι να σχολιάσουν οτιδήποτε στους δημοσιογράφους.

Ερωτώμενος εάν επιτεύχθηκε μια συμφωνία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup και παρών στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγώ, απάντησε «έχουμε ακόμη να συναντηθούμε το Σάββατο, την Κυριακή».

Την ίδια στιγμή, "υπερβολικά αισιόδοξες" χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν πηγές της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν πρώτα να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να αποφασίσουν εάν θα καταβάλουν το μερίδιό τους στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν η σύνοδος της Κυριακής συμφωνήσει σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, αυτό θα καταστήσει το χρέος περισσότερο βιώσιμο και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εγκρίνει την επόμενη δόση- πιθανώς το Νοέμβριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα