Γενική απεργία: Ποιοι συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες

Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17 Μαρτίου, σε μία ακόμη διαμαρτυρία για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Σε γενική απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, προχωρούν ΓΣΕΕ,
ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ., ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, καλεί στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.«Δεμένα» θα παραμείνουν την Πέμπτη και τα πλοία, καθώς η ΠΝΟ θα συμμετέχει επίσης στην απεργία.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, Μετρό, ηλεκτρικό και Τραμ.

Τα λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός) «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

Χωρίς τρένα και προαστιακό

Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ' όλο το 24ωρο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν την Πέμπτη και τα πλοία, καθώς η ΠΝΟ θα συμμετέχει επίσης στην απεργία.

Η απεργία αρχίζει στις 00.01 της 16ης Μαρτίου και θα λήξει στις 24.00, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΝΟ.

Το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές-μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος».

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών στην απεργία, από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Κλειστά σχολεία

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Με αίτημα να απαιτηθεί «μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».

Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Απεργούν οι δικηγόροι στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης για την τραγωδία στα Τέμπη και την αποχή από τις δικαστικές αίθουσες αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

απεργίαγενική απεργίαΜέσα μεταφοράςΜΜΜ
Keywords
απεργια, συγκοινωνιες, απεργια μμε, γσεε αδεδυ, σταση εργασιας, olympic air, διαδηλωσεις, αθηνα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, παμε, συμμετοχή, ΠΝΟ, λεωφορεια, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, συνταγμα, ομονοια, πειραιας, θεατρο, σεφ, προαστιακος, φως, συγχρονο, προβάλλει, aegean, olympic, air, εισιτήρια, εταιρεία, ολμε, λαρισα, τελη κυκλοφοριας, απεργια πνο, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, κλειστα σχολεια, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, σχολεια, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, τελη κυκλοφοριας 2013, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, θαλασσα, κηφισια, ολμε, πτησεις, σεφ, σημερινη, ταξιδιωτικα γραφεια, φως, ωρα, aegean, olympic air, olympic, αεροδρομιο, γινει, γραφεια, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, διοικηση, δρομολογια, εισιτήρια, εταιρεία, ζωης, λαθη, ληξη, μακρια, προβάλλει, παμε, πεμπτη, πλοια, πρωι, συγκεντρωση, συμμετοχή, συγχρονο, τεμπη, τρενα, φυσικα, φορα, air, ασφαλεια, δικαιωμα, ενωση, μια φορα
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα