«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στη Wall Street- «Απέδρασε» με κέρδη ο Nasdaq

Σε πτωτικό τέμπο διατηρήθηκε την Τετάρτη (15/3) η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα, καθώς τα προβλήματα στην Credit Suisse αναζωπύρωσαν τους φόβους για τραπεζική κρίση, επισκιάζοντας τις ελπίδες για μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Το αρνητικό πρόσημο κατάφερε να αποφύγει ο τεχνολογικός κλάδος.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,87% στις 31.874,57 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,70%

στις 3.891,93 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 11.434,05 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχασε για λίγο όλα τα κέρδη του 2023. Η μετοχή της Credit Suisse διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η σημερινή πτώση θα ήταν μεγαλύτερη, αν λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης δεν έβγαινε το κοινό ανακοινωθέν της Swiss National Bank και της FINMA, στο οποίο γίνεται λόγος για παροχή ρευστότητας στην Credit Suisse, εάν χρειαστεί. Το νέο αυτό δεδομένο ηρέμησε τα «πνεύματα» στη Wall Street, αλλά και τους φόβους για μία ακόμη πτώχευση μεγάλης τράπεζας μετά από αυτές των Silicon Valley Bank και Signature Bank. Σε άλλες ειδήσεις, σχετικές επί του θέματος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της κατάρρευσης των δύο αμερικανικών τραπεζών, που με της σειρά της έχει επηρεάσει τις μετοχές αρκετών περιφερειακών τραπεζών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προσέφερε στήριγμα για τις τεχνολογικές μετοχές, με τον Nasdaq μάλιστα να καταφέρνει να κρατηθεί τελικά σε θετικό έδαφος, όπως προαναφέρθηκε. Οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν νέα απότομη πτώση, με αυτή του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί έως και το 3,388% ενώ αυτή του 2ετούς να επιστρέφει κάτω από το 4%, πέφτοντας μέχρι και στο 3,72%, πριν ανέβει ξανά στο επίπεδο του 3,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 4,6% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση 5,4%, ενώ τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 5,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν απροσδόκητα κατά 0,1%, έναντι διάμεσης πρόβλεψης για αύξησή τους κατά 0,3%. Τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Μηνιαία υποχώρηση 0,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο φτάνοντας τα 697,9 δισ. δολάρια λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,4%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Βουτιά» για το πετρέλαιο - «Δυναμώνει» ο χρυσός

Με νέες βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για αδύναμη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε την Τετάρτη ότι το πετρέλαιο συσσωρεύεται στις δεξαμενές αποθήκευσης, καθώς η προσφορά είναι ισχυρή και η ζήτηση παραμένει χαλαρή. Τα παγκόσμια αποθέματα «αυξήθηκαν» κατά 52,9 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, σε ένα «σημάδι» ότι η ζήτηση υπερέβη την προσφορά κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το πρώτο τρίμηνο έως το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τη μέση ανάπτυξη για το έτος σε δύο εκατομμύρια βαρέλια», ανέφερε η IEA και πρόσθεσε: «Η κάλυψη αυτής της αύξησης θα αποτελούσε πρόκληση, ακόμη και αν η Ρωσία ήταν σε θέση να διατηρήσει την παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα». Για το σύνολο του έτους, η προσφορά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 101,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η ζήτηση να ανέλθει στο ρεκόρ των 102 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 3,72 δολάρια ή 5,2% στα 67,61 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι από τις 20 Δεκεμβρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market data. Αντίστοιχα, το Brent παράδοσης Μαΐου έχασε 3,76 δολάρια ή 4,9% στα 73,69 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, σε υψηλό 5-6 εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο χρυσός, καθώς ο πανικός που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση της Credit Suisse οδήγησε τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. Η αποδυνάμωση του δολαρίου και η υποχώρηση των αμερικανικών ομολόγων έδωσαν πρόσθετη ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 20,40 δολάρια ή 1,1% στα 1.931,30 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου έχασε 16 cents ή 0,7%, στα 21,88 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Μαΐου διολίσθησε κατά 16 cents ή 4% στα 3,84 δολάρια η λίβρα.

WALL STREET ΗΠΑCredit Suisseτραπεζική κρίσηFEDDow JonesSECΟΜΟΛΟΓΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα