Ελαιόλαδο: Σε υψηλό 26ετίας οι τιμές- «Βουτιά» της ισπανικής παραγωγής

11:53 4/5/2023 - Πηγή: Reporter

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχουν φτάσει οι τιμές του ελαιολάδου, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που καταγράφεται στην Ισπανία, η οποία και αποτελεί την κορυφαία παραγωγό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για καιρό, ενώ βάσει στοιχείων του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Μάλιστα, ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland,

σημείωσε στο CNBC ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα «για κάποιο χρονικό διάστημα», ενώ ο βασικότερος λόγος για την άνοδο των τιμών είναι η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία.

«Τα ζητήματα που συμβάλλουν στην τάση των τιμών σε σχεδόν ιστορικά υψηλά είναι σε μεγάλο βαθμό οι κακές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, αλλά το πιο σημαντικό στην Ισπανία, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου», είπε ο Holland.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και λόγω των καιρικών συνθηκών, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα η παγκόσμια προσφορά να περιοριστεί και οι τιμές να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, η ισπανική παραγωγή έφτασε περίπου στους 630.000 μετρικούς τόνους, ενώ συνήθως η συγκομιδή ανέρχεται στους 1,4 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους.

Και την ίδια στιγμή, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που δημιούργησε παγκόσμια έλλειψη στο ηλιέλαιο, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για ελαιόλαδο.

Η ζήτηση ήταν έτσι και αλλιώς ισχυρή τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να αυξάνονται από το 2020, καθώς οι καταναλωτές μαγείρευαν και έτρωγαν περισσότερο στο σπίτι λόγω της πανδημίας.

ελαιόλαδοΤιμέςΙσπανία
Keywords
Τυχαία Θέματα