Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθειες να αποχαιρετήσει στα «πράσινα» το μήνα

Με μικρά κέρδη ξεκινούν τη σημερινή (31/8) συνεδρίαση οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την τελευταία ημέρα του «ζόρικου» Αυγούστου.

Αναλυτικά , ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,08% στις 1.318,90 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει άνοδο 0,57% στις 3.215,70 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα κατά 0,83% στις 1.079,17 μονάδες.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις μερικές θετικές συνεδριάσεις, συνολικά ο Αύγουστος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τα

χρηματιστήρια διεθνώς, κάτι που σημαίνει ότι τα όποια σημερινά κέρδη δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν τη συνολική εικόνα.

Βέβαια να σημειωθεί ότι τα σωρευτικά κέρδη στο 8μηνο ξεπερνούν το +40%, μια πολύ καλή επίδοση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από το Σεπτέμβριο αναμένονται πιο τολμηρές κινήσεις, καθώς στις 8 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε το αν τελικά η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, ενώ αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, μετά και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στο μεταξύ η εικόνα από τις εισηγμένες παραμένει καλή με την Intralot να σημειώνει κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και αύξηση ύψους 14% στα EBITDA και την Austriacard να σημειώνει καθαρά κέρδη εξαμήνου €12,3 εκατ. από 4,8 εκ. πέρυσι.

Ο Ο∆∆ΗΧ προχωρεί σήμερα σε έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ακολουθεί το rebalancing σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης του MSCI Standard Greece (είσοδος της Πειραιώς, διαγραφή της Τενέργα) με τον αριθμό των μετοχών να παραμένουν 10.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με θετικά πρόσημα για τέταρτη διαδοχική μέρα έκλεισε χθες η Wall Street, περιορίζοντας σημαντικά τις μηνιαίες απώλειες, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Από την άλλη, με μικτά πρόσημα έκλεισαν την πρωινή (31/8) συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ωκεανία, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας που συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.
Τέλος, σε ανοδική τροχιά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS.
Το ταμπλό στο Χ.Α.

Κέρδη σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές με την ALPHA BANK να βρίσκεται στο +1,06%, την ΕΤΕ (+0,16%), τη ΕUROBANK (+0,90%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,36%).

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,21%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+0,79%), της JUMBO (+1,05%), της ΜΥΤΙΛHNAIOΣ (+1,01%) και του ΟΠΑΠ (+1,13%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν η ΔΕΗ (-0,29%), η COCA COLA (-0,37%), ο ΟΛΘ (-0,40%), η ΣΠΕΙΣ (-2,20%) και η ΕΛΙΝ (-2,26%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο Αθηνών, Προσπάθειες,chrimatistirio athinon, prospatheies