Intralot: Οι επόμενες κινήσεις για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση

Το τρίπτυχο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύναψη νέου δανείου, αλλά και έκδοση νέου ομολόγου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα «πατήσει» η διοίκηση της Intralot, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονης αύξησης της ρευστότητας που εκπονεί. Σε πρώτη φάση στόχος είναι η ενίσχυση των μεγεθών της και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής της εικόνας, έπειτα να γίνει πιο εύκολη η χρηματοδότηση (απελευθέρωση ταμειακών ροών) με απώτερο σκοπό να βγει η μετοχή της εταιρείας

από το καθεστώς επιτήρησης.

Με γνώμονα την έναρξη μίας νέας αναπτυξιακής πορείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, ανέπτυξε το σχέδιο της επόμενης μέρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής (30/8) ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία στο τέλος ενέκρινε την ΑΜΚ, που ήταν το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου και στη σύναψη τραπεζικού δανείου εντός του ερχόμενου φθινοπώρου. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του σχεδίου προβλέπεται να είναι τα τέλη του 2023, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός του Σεπτεμβρίου, με τη διοίκηση της Intralot να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το ύψος της ΑΜΚ που «άναψε» το πράσινο φως η ΓΣ εκτιμάται πως θα ανέλθει σε ποσό ύψους έως 120 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια από τις νέες «οδούς» εισροών αναμένεται να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου, ύψους 356 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 5,25%), το οποίο λήγει το Σεπτέμβριο του 2024. Η ΑΜΚ, το νέο δάνειο και το νέο ομόλογο πρόκειται να εξασφαλίσουν συνδυαστικά σχεδόν το σύνολο του παραπάνω ποσού (περίπου 350 εκατ. ευρώ) και η αποπληρωμή του ομολογιακού σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα έχει ως στόχο να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, εκπέμποντας θετικό σήμα στις αγορές για την πιστοληπτική ικανότητα της Intralot. Στόχος είναι και το placement για διάθεση ποσοστού προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

«Με αυτές τις κινήσεις, η εταιρεία θα βγει από την επιτήρηση και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», τόνισε ο Σωκράτης Κόκκαλης, προσθέτοντας ότι οι αγορές-στόχοι για την Intralot είναι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, αλλά και νέες αγορές όπως η Βραζιλία, επικεντρώνοντας περισσότερο στον τομέα της τεχνολογίας. «Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με 3-4 μεγάλες εταιρείες - παρόχους, που θέλουν να ανανεώσουν τα συστήματά τους, αλλά όχι με ανταγωνιστές. Πιστεύουμε ότι μετά απ’ αυτό, θα έχουμε την πραγματική απεικόνιση της αξίας της εταιρείας στο χρηματιστήριο» είπε ο κ. Κόκκαλης. Για την Βραζιλία διευκρίνισε, δε, πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αγορά, στην οποία είχε δραστηριοποιηθεί η Intralot, αλλά πλέον απαιτείται νέα προσέγγιση.

Βλέψεις για Νέα Υόρκη

Η ωραιοποίηση που επιδιώκει η Intralot μέσω της κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την είσοδο θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με την έμφαση στην αγορά των ΗΠΑ δείχνουν ότι θα μπει σε ισχύ το σχέδιο εισαγωγής της Intralot στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος και CEO της Intralot σημείωσε ότι οι νέες συνεργασίες του ομίλου, μαζί με την ανάπτυξη και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν, οδηγούν στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο συμπλήρωσε πως η αμερικανική αγορά βρίσκεται προς το παρόν σε αβεβαιότητα, κάτι που στην πορεία θα διορθωθεί σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς, όπως είπε, η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και η τρέχουσα κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Αναφερόμενος στην προοπτική εισόδου στο χρηματιστήριο, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι η αμερικανική θυγατρική (Intralot Inc.) θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπτυξης από τη μητρική και αυτό ίσως φαίνεται παράξενο. «Θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή η αμερικανική εταιρεία να είναι η μητρική και η Intralot να είναι η θυγατρική», υπογράμμισε. Στάθηκε επίσης στο παράδοξο ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν καλύτερους όρους από τις αμερικανικές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα (31/8) είναι ημέρα ανακοινώσεων εξαμήνου για την εισηγμένη, με τη διοίκηση να εκτιμά πως το EBITDA αυξήθηκε κατά 14% και οι ταμειακές ροές έχουν ενισχυθεί κατά 20%. Υπολογίζεται ακόμη ότι μετά την ΑΜΚ ο δείκτης μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) θα περιοριστεί στο 2,8x από 3,7x που αναμένεται ότι θα είναι με βάση τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.

Αριστοτέλης Παππάς

Intralot IncΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΝέος Δανεισμόςέκδοση ομολόγουεπιτήρησηγενική συνέλευσηελληνικές τράπεζεςΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
intralot-oi-epomenes-kiniseis-gia-tin-kefalaiaki-anadiarthrosi.htm
Τυχαία Θέματα