Χάνουν την αίγλη τους οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελών brands

Οι ευρωπαϊκές μάρκες πολυτελείας μπορεί να λάμπουν στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, αλλά οι επενδυτές δεν δείχνουν να τις προτιμούν τελευταία, λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της παγκόσμιας αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.

Το 2023 ξεκίνησε με τις ελπίδες για ταχεία ώθηση των κινεζικών πωλήσεων έπειτα από τρία χρόνια lockdown και ενθαρρυντικά στοιχεία για έκρηξη των δαπανών στις ΗΠΑ

μετά την πανδημία, αλλά πρόσφατα ο δείκτης STOXX Europe Luxury 10 κατέγραψε την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το 2020.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η αξία των μετοχών των 10 κορυφαίων brands πολυτελείας που περιλαμβάνονται στον δείκτη έχει χάσει περίπου 175 δισεκατομμύρια από τα τέλη Μαρτίου, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας καταγράφει σκαμπανεβάσματα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια αναγκάζουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να περιορίσουν τα έξοδά τους.

«Ο κλάδος υποβαθμίστηκε απότομα τους τελευταίους 2-3 μήνες, λόγω του συνδυασμού των αυξανόμενων επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών που αναμένουν πτώση των κερδών», δήλωσε ο Bernard Ahkong, co-CIO της UBS O'Connor Global Multi- Strategy Alpha.

Αν και ο δείκτης «Big 10» των πολυτελών brands εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 20% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο σημείωσε τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση που έχει καταγραφεί σε σχέση με τον STOXX 600, ο οποίος υποχώρησε 2,5%.

Ο Ahkong επεσήμανε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές για την κατανάλωση πολυτελών προϊόντων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

«Η πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών πολυτελείας αντανακλά την αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία και επίσης τις άνισες προοπτικές ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Garnry.

Το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα θα γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αρκετοί από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους πολυτελείας θα ανακοινώσουν τα τριμηνιαία εταιρικά τους αποτελέσματα.

Τα… καμπανάκια

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι, αν και τα brands πολυτελείας έχουν χάσει τη δυναμική τους, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από την υπόλοιπη αγορά.

Πάντως, ενδεικτικό της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk (NOVOb.CO) εκθρόνισε την Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) ως την πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης τον περασμένο μήνα.

Το τέλος της… βασιλείας 2,5 ετών του γαλλικού ομίλου πολυτελείας έρχεται καθώς οι επενδυτές έχασαν την όρεξη τους για μετοχές πολυτελείας, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του φαρμάκου Wegovy της Novo κατά της παχυσαρκίας.

Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τον τομέα των πολυτελών προϊόντων, με την UBS την περασμένη εβδομάδα να μειώνει τις εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επιβράδυνσης της κινεζικής κατανάλωσης.

Η Morgan Stanley μείωσε κατά 6% από την εκτίμηση των κερδών ανά μετοχή του 2024 για είδη πολυτελείας, ενώ η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της κατά 7%, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ξοδεύουν λιγότερα μετά την πανδημία.

Τα στοιχεία για τις πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι δαπάνες για πολυτελή μόδα μειώθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, επισημαίνοντας και τις προσπάθειες που κάνουν πολυτελή brands μέσω μάρκετινγκ και χαλαρώνοντας τις αυξήσεις των τιμών εν μέσω αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

brandsΠΟΛΥΤΕΛΗ BRANDSμετοχέςΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣΕυρώπηΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
chanoun-tin-aigli-tous-oi-evropaikes-metoches-polytelon-brands.htm
Τυχαία Θέματα
Χάνουν,chanoun