ΕΕ: Στα «σκαριά» η μεταρρύθμιση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν!

Μετά την έγκριση που έδωσε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν, επιτέλους, οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ, για την τελική μορφή αναθεωρημένων συνόρων για τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ θα είναι η εισηγήτρια- Γαλλίδα ευρωβουλευτής τω Σοσιαλιστών Sylvie Guillaume.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να αποσαφηνίσει τους κανόνες, να ενισχύσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και να εισαγάγει στοχευμένες λύσεις σε πραγματικές απειλές.

Παράλληλα θέλει να εξασφαλίσει μια συνεκτική

απάντηση της ΕΕ, σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας δημόσιας διασυνοριακής έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αντί για μια κατακερματισμένη προσέγγιση.

Ιστορικό

Το Κοινοβούλιο ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν «για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της πλήρους αποκατάστασης του χώρου Σένγκεν», ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει 27 χώρες.

Σε απόφαση τον Απρίλιο του 2023, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι, που επανατοποθετούνται λόγω σοβαρών απειλών, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους έξι μήνες και μπορούν να παραταθούν μόνο όταν προκύψει νέα απειλή, εκτός εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που θέτουν το η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν σε κίνδυνο.

Νίκος Ρούσσης

ΕΕΕυρωπαϊκή ΕνωσηΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΝΟΡΩΝΣένγκενΕυρωκοινοβούλιο
Keywords
Αναζητήσεις
ee-sta-skaria-i-metarrythmisi-tou-kodika-synoron-tou-sengken.htm
Τυχαία Θέματα
Κώδικα Συνόρων, Σένγκεν,kodika synoron, sengken