Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ώρα της «κρίσης» για τις ενστάσεις 17.000 επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου επιδιώκουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών να κλείσουν την εκκαθάριση περίπου 17.000 ενστάσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είδαν το “χρώμα” του χρήματος, μέσα από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που ανέμεναν με βάση το οικονομικό τους προφίλ.

Η επιδίωξη, με βάση πληροφορίες, είναι να μην υπάρξει νέα πίστωση χρόνου καθώς, μάλιστα, έχει γίνει ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρία, για να “σταθμίσει”

εάν και πού υπήρξαν αδικίες. Το όλο θέμα, πάντως, “σέρνεται” για πάνω από δύο χρόνια με χιλιάδες επιχειρήσεις να αναμένουν να δουν εάν θα πάρουν ένα “απρόσμενο μποναμά”, που, με βάση το όλο πλαίσιο, θα μπορεί να εξοφληθεί ακόμη και σε 96 δόσεις, με “κούρεμα” της τάξης του 75%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση:

-Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.

- Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

O έλεγχος των ενστάσεων πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως στην ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει ότι το αίτημα είναι βάσιμο, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Γιώργος Αλεξάκης

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Keywords
Αναζητήσεις
epistreptea-prokatavoli-ora-tis-krisis-gia-tis-enstaseis-17000-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα